In fiecare an, cel putin o suta de copii sunt parasiti in Maternitatea ploiesteana. Fenomenul se tot perpetueaza, de la an la an, si este generat de femei care provin din medii sarace, din familii dezorganizate sau care sunt prea tinere, (unele fiind inca la varsta scolii). Iar din acest punct de vedere, ca nu numai reprezentantele etniei rome sunt abonate la astfel de fapte reprobabile. Si unele romance au ajuns la fel de indiferente fata de pruncii lor, parasindu-i, fara remuscari, dupa cum aveam sa aflam de la personalul medical care lucreaza la Maternitatea Ploiesti.
Statistica inconstientei
Anul acesta, dintre cei peste 4000 de copii carora li s-a dat viata la Spitalul de Obstetrica- Ginecologie, 108 au fost parasiti imediat dupa nastere, ne-a precizat sefa sectiei ” Nou- Nascuti II „, dr. Cristina Erhan. Personalul unitatii si reprezentantii Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului au reusit, pana la urma, sa induplece rudele a 59 dintre ei sa-i ia acasa. Alti 31 de copii au ajuns in grija asistentilor maternali, 12 au fost transferati, pentru diferite afectiuni, in alte unitati spitalicesti din tara, iar patru au decedat. In Maternitate se mai afla, in prezent, patru copii abandonati, ale caror mame inca sunt cautate. Anul trecut, statistica era, insa, si mai dramatica: 147 de prunci abandonati, dintre care, dupa indelungi eforturi, 92 au fost reintegrati in familii (parinti si rude pana la gradul al IV-lea).
Nascuti pe spinarea statului
Fiecare pacienta care isi paraseste copilul reprezinta un caz social. Cel putin asa sustin medicii in grija carora se afla viata nou-nascutilor abandonati. „Aceste femei provin fie din familii dezorganizate, in care exista conflicte, fie au fost parasite de sot sau concubin in timpul sarcinii si nu-si mai doresc copiii, fie nu sunt primite de parinti cu nou-nascutii. In general, este vorba despre persoane cu un nivel de scolarizare scazut si care cunosc putine lucruri despre metodele contraceptive”, ne-a mai precizat dr. Cristina Erhan. Desi pare greu de crezut, unele tinere sunt la al doilea sau la al treilea abandon. De obicei, spun ca nu au cum sa-si intretina copilul si il lasa … statului sa-l creasca. Se intampla chiar ca mamele -daca li se mai poate spune asa- sa nici nu vrea sa-si vada pruncul, incercand sa dispara imediat dupa ce au nascut.
La fiecare caz de abandon, personalul medical anunta Directia de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului (DASPC) si politia, pentru a da de urma femeilor si a le convinge sa se intoarca. De multe ori reusesc, pentru ca femeile vinovate risca sa fie cercetate penal. Cautarile nu sunt, insa, usoare, mai ales daca tinerele nu au buletine sau lasa adrese si date de identitate false, asa cum se intampla frecvent. In plus, demersurile realizate in spital, atunci cand apare un caz deosebit, sunt ingreunate de lipsa unui asistent social, care sa se ocupe exclusiv de aceste probleme, atributiile sale fiind preluate de asistenta – sefa a sectiei amintite.
Concluzia tuturor specialistilor implicati in rezolvarea cauzelor care genereaza fenomenul de abandon maternal este ca, atat timp cat tara noastra se confrunta, pe scara larga, cu problema saraciei, nici nu se intrevede o rezolvare prea grabnica. Pe acest fond, nici demersurile de educare sexuala a adolescentelor, care se fac atat in mediul urban, cat si in cel rural, nu schimba prea mult lucrurile.
Ana Maria Valuta