Considera Aurelian Gogulescu, presedintele CCI Prahova

– Sinaia a reunit, pentru o zi, crema Mediului de afaceri prahovean, cu prilejul Topului firmelor 2005. Ce semnificatie are, de fapt, o astfel de zi pentru comunitatea de afaceri?


– Este, practic, cel mai important moment al anului. Adesea, mediul economic este caracterizat ca fiind prietenos sau ostil, dinamic ori static, flexibil sau rigid, curat ori corupt. Insa, mai presus de aceste calificative, competitia exista, iar performantele pot fi atinse, dupa cum o demonstreaza rezultatele acestui clasament.


– Din cate stiu, metodologia de intocmire a topului a fost unica, la nivel national…

– … Si perfectionata, de la un an la altul. Topul s-a realizat pe 6 domenii de activitate (industrie; constructii; agricultura, silvicultura, industrie alimentara; servicii; cercetare, dezvoltare si inalta tehnologie; comert, export, turism), 77 grupe de activitate si 5 clase de marime. Dintre cele 25.200 de firme inregistrate la Registrul Comertului, anul trecut, au depus bilantul la Fisc 17.775, iar dintre acestea, au intrat in Top – 879.


– Credeti ca acest eveniment va reprezenta si un imbold pentru firmele care n-au prins, in aceasta editie, podiumul?


– La fiecare dintre cele XII editii ne-am dorit ca succesul premiantilor sa constituie o provocare pentru restul firmelor, alimentand dorinta de a intra intr-o competitie deschisa si corecta, care nu poate avea ca rezultat decat performanta. Chiar daca, adeseori, conditiile (economice, politice sau sociale) sunt dificile, prin perseverenta eu cred ca se poate face performanta. Asa se si explica faptul ca, intr-un anume fel, topul a devenit, astazi, unul al excelentei in afaceri, iar firmele premiate – adevarate campioane ale eficientei in afaceri.

– Ce-i lipseste intreprinzatorului roman sa-l egaleze pe cel strain?


– Multi invoca lipsa legislatiei. Eu as spune ca avem cadrul legislativ – ce-i drept, perfectibil. Deci, se impune o responsabilitate sporita fata de lege, incepand, daca vreti, de la mersul pe strada si pana la demararea unei afaceri.


D. CONSTANTIN