Este de parere Paul-Niculescu Mizil fost minstru al Educatiei si al Comertului Exterior, in perioada comunista
– Ca fost ministru al Educatiei, cum comentati situatia deosebit de grava in care se afla astazi invatamantul romanesc?
– N-as reduce problemele actuale ale invatamantului numai la salarizarea cadrelor didactice, care este, intr-adevar, dezastruoasa, umilitoare. As spune ca Romania, la capitolul invatamant, dar si in alte domenii de activitate, a dat mult inapoi fata de perioada de dinainte de ’89. In primul rand, generalizarea invatamantului obligatoriu de zece ani a contribuit la regres si nu la o evolutie in domeniu. Tot atat de grave sunt abandonul scolar si analfabetismul, care au crescut ingrijorator. La ora actuala, umilitor este ca accesul in scoala este conditionat de bani. Am un prieten care are o universitate particulara si de la care am aflat ca din 6000 de studenti numai unul singur provine din mediul rural. Tinerii saraci ajung din ce in ce mai greu sa termine o facultate si asta e de neimaginat. Cultura, educatia, sunt, in fond cele mai mari avutii ale unui popor.
– Care credeti ca ar fi solutiile pentru insanatosirea acestui sistem?
– N-as putea sa va dau un raspuns. Cred insa ca este important sa existe vointa politica pentru asta.
– Spuneati candva ca nu vedeti, la ora actuala, nici un partid care sa scoata Romania la liman…
– Si imi mentin parerea. Poate si de aceea nu m-am mai inscris in nici un partid in toti acesti ani. Se vorbeste mult de coruptie. Chiar daca este, fara indoiala, o problema importanta, cred ca devine pe zi ce trece un lucru care se arunca in ochii oamenilor pentru a nu fi vazute alte probleme mult mai grave. Nu cred, de exemplu, ca este mai putin grav faptul relatat mai devreme, ca tinerii de la sate nu pot avea acces la scoala din cauza saraciei.
– Cum vedeti integrarea in Uniunea Europeana, dar si actuala strategie de politica externa a Romaniei?
– Despre aderarea la Uniunea Europeana n-as spune mare lucru. Eu as pune pe primul plan politica interna care sa genereze refacerea economiei nationale, crearea de locuri de munca s.a. Este intolerabil ca romanii au ajuns astazi capsunarii Europei.
Cat despre strategia in plan extern, cred ca o politica inteleapta este aceea care nu subordoneaza relatiile cu strainatatea conceptelor politice. De aceea, consider ca trebuie sa avem o atitudine echidistanta fata de toate popoarele, inclusiv fata de vecini. Axa Londra-Washington-Bucuresti, invocata de presedintele Basescu este o prostie. Nu putem face concesii unor tari, in detrimentul altora si cu atat mai mult nu merita sa ne punem in cap, tocmai din aceasta cauza, alte natiuni.
– Va multumim.
Raluca ENE