considera Cristian Sandulescu, directorul ADPP

– Anul 2005 a parut, din punctul de vedere al lucrarilor pe strazile Ploiestiului, mai slab decat anii trecuti.


– Nu e chiar asa. Adevarul e ca banii pe care i-am avut pentru 2005 au fost mai putini decat cei alocati pentru anul trecut. Insa daca adunam si partea de investitii finantata prin creditul obtinut de municipalitate avem mai multe fonduri. In investitii intra 14 strazi pe care le reabilitam complet. Pentru acestea se cheltuie mai multe miliarde. Pentru reparatii curente – plombari, covoare de asfalt zonale si trotuare – am avut 68 de miliarde de lei vechi.

– Banii care va sunt repartizati de catre Consiliul Local pentru reteaua rutiera a orasului vi se par suficienti?


– Afirm cu tarie ca, in ultimii ani, banii pentru lucrarile pe drumuri au fost total insuficienti pentru un oras ca Ploiestiul. In perspectiva, pe partea de investitii, gratie creditului, lucrurile vor merge foarte bine, iar pentru reparatii suntem conditionati de vointa Consiliului Local si de puterea bugetului de a suporta astfel de lucrari. Acum ne concentram pe lucrarile de investitii, insa numarul lor este extrem de mic fata de necesarul Ploiestiului. Reparatiile curente trebuie executate peste tot. Or, daca banii vor fi la fel de putini, intr-adevar o sa avem probleme in Ploiesti.

– In ce masura creditul rezolva problema drumurilor din Ploiesti?


– Pentru drumuri revin 330 de miliarde, pe parcursul a trei ani. Mai sunt alocate 130 de miliarde pentru reabilitarea liniei de tramvai. Fara acest credit, cu bugetul pe care il avem, lucrarile de investitii ar fi trebuit sa stagneze.


– Care vor fi prioritatile anului 2006?

– Pentru anul viitor, ne-am propus sa reparam masiv trotuarele din zona centrala a orasului, cu pavele. Vrem sa extindem acest program si pe Bulevardul Castanilor sau Republicii. Ne ocupam, astfel, si de zona pietonala, capitol pe care, recunosc, l-am lasat la urma pentru ca n-am putut face fata lucrarilor in carosabil. Iar in ceea ce priveste investitiile la carosabil, vom pune accent pe arterele intens circulate, indiferent daca sunt in zone centrale sau in cartiere. Mai avem, in plus, tot din credit, un pachet de inca 30 de strazi care vor fi refacute complet, inclusiv din punctul de vedere al retelelor subterane. Tot anul viitor vom finaliza si pasajul peste calea ferata de pe DN 72 Ploiesti-Targoviste.


– Cate strazi din municipiul Ploiesti sunt balastate, fara sa fi vazut vreodata o umbra de asfalt?

– 40 la suta din strazi, ca si numar, sunt balastate. Aceasta este situatia si, din pacate, lucrurile nu se vor schimba semnificativ in urmatorii ani. Speram ca din 2007 sa reusim sa atragem fonduri europene de infrastructura pentru a schimba situatia actuala. Ar fi nevoie de mii de miliarde de lei vechi.


Mihai CIOBANU