Domeniul celui de-al doilea municipiu prahovean devine, pe an ce trece, din ce in ce mai sarac, tot mai putine terenuri ale municipalitatii putand fi astazi oferite investitorilor. In unele zone, nici macar nu este clara pozitia acestor terenuri, pamanturile Primariei Campina fiind amestecate cu cele ale Schelei Baicoi, fara a se fi reusit, pana in prezent, alcatuirea unor harti cu amplasamente bine identificate. Chiar sI in aceste conditii, atribuirea putinelor terenuri se face de multe ori,dupa criterii arbitrare. Preturile de pornire a licitatiilor pentru vanzarea, inchirierea sau concesionarea terenurilor din domeniul public sau privat al orasului sunt stabilite de Consiliul Local, fara a exista niste criterii riguroase si, de multe ori, fara a se respecta preturile de pe piata. Preturile sunt propuse de cel care initiaza proiectul de hotarare, dupa caz, consilieri sau primar. Adesea, alesii campinenilor voteaza atribuirea unor terenuri mai mult in functie de anumite interese personale sau de grup si mai putin pentru imbogatirea considerabila a bugetului localitatii. Nu o data consilierii au votat respectand regula “serviciu contra serviciu” sau, altfel spus, “azi votez pretul propus de tine, dar ai grija sa-mi intorci favorul la timpul potrivit”.
La ultima lor sedinta, consilierii municipali s-au luat la harta in timpul dezbaterii unui proiect care prevedea trecerea unui teren din domeniul public in cel privat si vanzarea lui prin licitatie publica. Concret, era vorba despre o fasie de teren lunga de circa 30 metri si lata de 3-4 metri, pe care firma solicitanta se angaja “sa desfasoare un comert civilizat, aliniat la standardele europene”. Avand in vedere latimea terenului, mai multi membri ai Consiliului si-au exprimat indoiala ca, pe un astfel de amplasament, s-ar putea realiza spatii comerciale la stan-dardele UE. S-a propus concesionarea terenului dar, dupa discutii aprinse, s-a aprobat, pana la urma, vanzarea lui prin licitatie publica. Secretarul municipiului, Paul Moldo-veanu, a atras atentia asupra fapului ca astfel de cereri “constituie un atac la domeniul public al orasului, chiar daca procedura este legala”, sfatuindu-i pe consilieri sa voteze cu mult discernamant in asemenea situatii.
In septembrie, pentru corectitudinea preturilor de pornire a licitatiilor, consilierul Mihai Stanescu (fost primar in 1992-1996), propunea organizarea unei selectii de oferte pentru alegerea unui evaluator, care sa stabileasca preturile terenurilor din toate zonele Campinei. Insa proiectul sau a picat, lasand intacte banuielile care planeaza asupra modului in care consilierii “impart” averea orasului. Elvis Arghir, care s-a opus atunci cu indarjire, este de parere ca “acel proiect, daca ar fi trecut, ar fi ingradit nepermis posibilitatea de actiune a consilierilor in administrarea domeniului public si privat. Exista riscul sa platim cu sume mari expertizele evaluatorului si sa nu reusim sa dam terenurile la preturile fixate. Si-apoi, inca nu avem o evidenta clara a tuturor terenurilor pe care le detine Primaria. Interesul nostru este sa scoatem bani din ele, nu sa le tinem in conservare”.
Va reamintim ca inspectorii Curtii de Conturi, care au controlat, de curand, documentele executivului local, au atras atentia asupra diferentelor mari dintre preturile unor terenuri aproape similare ca valoare. La sprancenele ridicate ale inspectorilor-finantisti, functionarii Primariei au raspuns prin ridicare de umeri si au aratat cu degetul spre alesi, abilitati de lege sa nu tina cont de nici o expertiza in stabilirea acelor preturi date dracului pentru niste terenuri date unor anumite persoane…
Adrian BRAD