2000 DE PROFESORI PRAHOVENI NU VOR SA SE INTOARCA IN CLASE
Inainte de decizia finala care va fi luata astazi la nivel national, aproape 2000 de cadre didactice din Prahova se pronuntasera, pana ieri, la ora pranzului, pentru continuarea grevei generale din invatamant. Desi au acceptat procentul de 5 la suta din PIB promis educatiei in acordul negociat de sindicate cu reprezentantii Guvernului, profesorii au respins, in schimb, categoric procentul de 8 la suta alocat pentru majorarea salariilor, considerand ca acesta reprezinta de fapt rata inflatiei si le-ar fi revenit oricum de la 1 ianuarie 2006. „Marirea promisa ar putea fi o capcana deoarece ar putea reprezenta chiar coeficientul de inflatie. Am putea accepta aceasta valoare cu conditia ca de la 1 iulie 2006 sa ne fie acordata o majorare reala de 10-15 la suta”, ne-a declarat prof. Gheorghe Giurumescu, presedintele filialei Prahova a FSLI, organism sindical cu cea mai mare reprezentare in judet.
Ieri, la momentul consultarilor pe marginea incetarii sau continuarii grevei, desfasurate in fiecare scoala, unii dascali ploiesteni au fost si mai transanti considerand oferta autoritatilor o pura manipulare. Ba mai mult, au fost de parereca actualul acord dintre liderii de sindicat si reprezentantii Guvernului nu contine nici o referire la o eventuala Lege a Salarizarii si in consecinta, „nici nu mai trebuia supus referendumului, in teritoriu”. Au fost insa si cadre didactice care si-au manifestat ingrijorarea cu privire la modul cum vor fi recuperate orele pierdute admitand pe de o parte faptul ca exista materii la care comasarea lectiilor va fi foarte dificila si ineficienta, si pe de alta parte faptul ca putini parinti vor fi de acord sa-si trimita copiii la scoala in zilele de sambata.
Ramane de vazut care va fi decizia profesorilor din intreaga tara, in cursul zilei de astazi urmand a avea loc la Bucuresti consultari cu liderii judeteni ai tuturor celor patru federatii sindicale din invatamant.
Va reamintim ca in urma negocierilor la varf, dintre sindicate si membrii Guvernului, invatamantul a obtinut pentru 2006 un procent de 5 la suta din PIB banii fiind alocati exclusiv pentru proiecte de investitii. De asemenea, cei 8 la suta primiti pentru salarii vor fi acordati in doua transe: 5 la suta de la 1 ianuarie 2006 si 3 la suta, de la 1 septembrie 2006, ceea ce ,in final, inseamna o crestere medie anuala bruta de 630.000 lei pe luna.
Raluca ENE