POSTUL NU ESTE RECOMANDAT COPIILOR, BATRANILOR SI PERSOANELOR BOLNAVE
Astazi, pentru crestinii ortodocsi incepe Postului Craciunului, ce va dura 40 de zile. In aceasta perioada nu se consuma carne, lactate, bauturi alcoolice, iar credinciosii trebuie sa aiba o anumita conduita: sa se roage, sa fie milostivi etc. Considerat un exercitiu de vointa, dar si o fapta de virtute, postul reprezinta unul dintre cele mai importante practici religioase, menita a aduce „curatirea” sufletului si a trupului.
Daca unii nu respecta restrictiile alimentare impuse de Biserica, fiindca nu au destula vointa, altora postul le poate periclita serios sanatatea.
Dupa cum ne-a precizat dr. Vasile Nedelcu, medic primar „Interne”, „printre acestia din urma se numara diabeticii, carora o serie de alimente ce se consuma in perioada amintita, precum painea, cartofii, fasolea, le sunt contraindicate, deoarece contin multe glucide. Lor li se recomanda, prin excelenta, un regim bazat pe carne fiarta, lactate etc. Bolnavii de ulcer, gastrita, colita sau alte afectiuni digestive pot avea, de asemenea, probleme daca tin post mai multe zile. O dieta bazata pe produse vegetale – care se digera mai greu – ar duce, in cazul lor, la agravarea afectiunilor. Ei trebuie sa consume carne fiarta, supe, lactate”.
Postul alimentar nu este recomandat nici batranilor- mai ales daca au probleme cu inima, stomacul etc, dar nici copiilor. „Cei mici nu trebuie privati de calorii, de vitaminele si mineralele continute de lactate si carne, deoarece le influenteaza in mod negativ dezvoltarea fizica si intelectuala”, ne-a mai precizat interlocutorul nostru.
La randul sau, Biserica accepta renuntarea la post, in cazul celor bolnavi, al femeilor gravide sau care au nascut recent si al copiilor pana in 7 ani. Pentru cei cu varste intre 7-12 ani si batranii de peste 60 de ani nu este obligatorie, insa, respectarea restrictiior alimentare. Potrivit parintelui Eugen Florea, de la Parohia „Sfanta Vineri” din Ploiesti, ei pot renunta la carne si lactate doar in prima si in ultima saptamana din post.
* * *
Postul costa… piperat
Cei care aleg sa tina post, sa renunte, asadar, la carne si lactate vor constata ca trebuie sa scoata din buzunar mai multi bani pentru o singura masa decat daca ar manca “de dulce”. Magazinele de profil comercializeaza o gama variata de produse din soia, unele avand preturi destul de piperate. Iata cateva exemple: salamul din soia costa intre 130.000 lei-150.000 de lei/ kg, branza vegetala – 140.000 de lei/kg, carnatii si cremvursti din soia – 150.000 de lei/kg, pateul vegetal – 140.000 de lei/kg, chiftelele vegetale – 35.000 de lei/165 grame, cascavalul vegetal – 45.000 de lei/250 de grame, laptele din soia – 55.000 de lei/kg. Mai ieftine sunt granulele din soia 15.000 de lei/150 de grame, din care se pot prepara sarmale, chiftele, musaca etc. Nici legumele din piata nu sunt foarte ieftine. Rosiile costa intre 39.000 de lei si 50.000 de lei/kg, castravetii – 50.000 de lei/kg, conopida – 30.000 de lei – 35.000 de lei, fasolea 30.000 de lei/kg.