Ingrijirile la domiciliu sunt de cinci ori mai ieftine decat cele spitalicesti
Neincrederea le scumpeste mult si pe unele si pe altele
Comunitatea Europeana a atras atentia Romaniei ca acorda de peste cinci ori mai putine ingrijiri la domiciliu decat in Europa. Si nici nu era nevoie sa vina Europa sa ne spuna acest lucru cand e stiut ca spitalele sunt pline de bolnavi care ar putea sa fie ingrijiti acasa. O zi de spitalizare pentru un bolnav, costa, in medie, aproape un milion de lei vechi, pe cand ingrijirea la domiciliu doar 200.000 de lei. Iar despre confortul pacientului, nici nu mai este cazul sa scriem.
***
Cenusareasa a serviciilor medicale din cauza fondurilor infime care i se acorda, ingrijirea la domiciliu este, paradoxal, considerata salvatoare si economica de catre mai marii din Sananate, insa e aproape ignorata de catre medici. Dupa cum ne-a confirmat directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, Gheorghe Alexandru – nici 1% din bugetul acordat sanatatii nu revine ingrijirilor medicale. Cu toate acestea, in anii trecuti, chiar daca erau reduse, fondurile ramaneau necheltuite. In 2005, cele trei societati prahovene care sunt acreditate sa acorde astfel de servicii (doua din Ploiesti si una din Campina) au fost foarte solicitate, astfel incat prevederile initiale de buget din acest an au fost depasite. Dupa spusele interlocutorului nostru, de anul viitor se va extinde reteaua firmelor profilate pe asemenea servicii. Bolnavii cronic, cei care au cancer, au suferit un accident vascular cerebral sau au fost supusi unei interventii chirurgicale, postoperator, pot fi ingrijiti si la domiciliu, mult mai ieftin. Astfel, spitalele ar fi degrevate de cheltuielile pe care le implica toate aceste cazuri.
Medicii din spital nu risca
Acordarea unor asemenea servicii se face numai in baza recomandarii medicului curant. Insa, destui medici sunt reticenti la acest tip de servicii. Prefera sa mai tina bolnavul in spital cateva zile, chiar daca nu mai este absolut necesar, decat sa ii dea drumul acasa si sa apeleze la acest tip de ingrijiri. Cei mai multi recunosc ca nu au incredere in firmele care asigura asistenta de acest tip. Desi, dupa cum ne-a precizat directorul CJAS, acreditarea societatilorrespective se face doar daca intrunesc criterii severe in privinta personalului de specialitate si a dotarilor. “Nu am nimic impotriva lor. Sunt viabile, dar… Asistenta mea stie foarte bine cum sa panseze bolnavul, iar daca evolutia sa nu este cea care trebuie, intervenim imediat sa ii salvam viata. Acasa, uneori, nu are cine sa-i schimbe si sa-i administreze asa cum trebuie tratamentul. Cel putin pacientii de la tara, care nu se pot deplasa pana la cabinetul medical, nu au nici o sansa, desi medicul lor de familie este platit pentru asa ceva!”, ne-a marturisit un medic specialist.
Un leu pentru doctorul care ia tensiunea
Potrivit reglementarilor in vigoare, ingrijiri medicale la domiciliu pot acorda nu numai societatile, ci si medicii de familie. Acestia, insa, nu se inghesuie deloc sa presteze astfel de servicii. In schimb, sunt obligati sa aiba zilnic in program doua ore de teren, desi e stiut ca daca nu apar urgente care sa necesite deplasarea lor la vreun bolnav, acestia pleaca acasa. De ce nu prefera sa acorde in schimb astfel de servicii, care pe deasupra mai sunt si platite? Raspunsul ni l-a dat un medic de familie dintr-o comuna prahoveana, intinsa pe zeci de kilometri, imprastiata pe dealuri, cu drumuri impracticabile si pline de noroi atunci cand ploua. “Din tariful pe fiecare serviciu medical la domiciliu nu imi acopar nici macar cheltuielile cu transportul. De exemplu, pentru luarea unei tensiuni se dau 1,5 lei, pentru schimbarea unui pansament 3,5 lei. Din banii astfel obtinuti mi s-ar scade si impozitul, asa ca, nici macar benzina nu as recupera-o. Ca sa nu mai spun ca nu castig asa de mult la cabinet incat sa-mi permit sa-mi repar des sau sa imi schimb masina”, ne-a mai declarat el.
Cereri ar fi…
Persoanele de varsta a treia reclama extinderea ingrijirilor la domiciliu. „Eu nu vreau la caminul de batrani si nici sa stau intr-un spital. Am casa mea si ma simt mult mai bine aici. Si statul ar iesi mult mai ieftin asa decat daca m-ar tine intr-un spital sau camin. I-am cerut medicului meu recomandarea necesara, insa acesta se codeste”, ne-a precizat ploiesteanul Vasile Popescu.