„Fotbalul romanesc are nevoie de continuitate”


este parerea actualului presedinte al FRF, Mircea Sandu


Presedintele Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Sandu, s-a aflat, in cursul zilei de marti, la Campina, acolo unde a raspuns invitatiei mai multor conducatori ai echipelor din diviziile B si C. A fost momentul unei discutii despre agitatia extrem de puternica din fotbalul romanesc, unul care se pregateste de alegeri pentru cea mai importanta functie din FRF.


– Dupa 41 de ani de fotbal, dintre care 15 in fruntea FRF, cum comentati derularea acestei campanii ?


– Vreau sa precizez ca nu sunt in campanie electorala. Am raspuns unei invitatii, fiind multe probleme de rezolvat, de la nivelul juvenil si pana la seniori, dar si legate de o serie de modificari ale statutelor si regulamentelor. Am avut o discutie, de mai bine de o ora si jumatate, existand cateva proiecte de colaborare cu asociatiile judetene de fotbal, in privinta fotbalului juvenil, acolo unde au fost ridicate o serie de nemultumiri, legate inclusiv de selectia pentru loturile nationale. Acestea sunt adevaratele probleme ale fotbalului romanesc. In ceea ce ma priveste, mizez pe cunoasterea pe care o au oamenii pentru activitatea mea din fotbal. Vreau sa facem pasi importanti, dar nu decisivi, pentru dezvoltarea fotbalului. Este, insa, nevoie de o continuitate in dezvoltarea programelor fotbalului. Fotbalul romanesc are nevoie de continuitate.


– Probabil, cunoasteti programul contracandidatului dumneavoastra. Cu ce veniti nou fata de acesta si de ce nu v-ati prezentat programul pana acum ?


– Am vrut sa afisez programul pe site-ul oficial al federatiei, dar am stabilit ca nu ar fi corect, pentru ca Gica Popescu nu avea aceasta posibilitate si nu ar fi fost o competitie in spiritul fair-play-ului. Noutatea programului meu consta in elaborarea unei strategii atat pe termen scurt, cat si mediu si lung, pentru echipele nationale, la toate nivelurile, dar si pentru campionatul intern, la care se adauga intrecerile de fotbal feminin si de fotbal in sala. De asemenea, FRF va avea o noua politica, iar presedintele va avea atributii de stabilire a politicii generale, directorul general urmand a prelua cele mai multe dintre atributiile respective ale presedintelui. Ionut Lupescu este o solutie pentru acest post si i-am lansat, deja, o oferta in acest sens. Exista si alte solutii pentru ocuparea acestui post, iar directorul gene-ral va avea printre atributii inclusiv instalarea unor alti directori, pentru fiecare compartiment in parte.


– Opinia publica v-a perceput ca fiind principalul promotor al schimbarii presedintelui Comisiei Centrale a Arbitrilor, dupa ce, cu numai doua-trei saptamani inainte, ii laudaserati activitatea. Cum comentati ?


– In primul rand, n-a fost vorba despre o lauda directa la adresa lui Craciunescu. Arbitrajul era un segment care se afla pe un drum ascendent, fata de alte compartimente din federatie. Apoi, eu si ceilalti membri ai Comitetului Executiv nu am facut decat sa ratificam o hotarare a membrilor CCA. Ei sunt cei care se pricep cel mai bine la arbitraj, ei l-au instalat pe Craciunescu, ei au stabilit ca nu mai este bun pentru aceasta functie. Dar doi ani si jumatate, nu eu am fost cel care l-a sprijinit pe Craciunescu ?! S-a tot vorbit despre cresterea credibilitatii arbitrilor. Ce inseamna asta ? Nu de credibilitate are nevoie un arbitru. Un arbitru trebuie doar sa aplice legile jocului de fotbal !


– De ce credeti ca o parte importanta din mass-media, din Romania, il sustine, declarat, pe contracandidatul dumneavoastra ?


– Campania presei este foarte motivata de oameni din umbra. Un om cu activitatea mea nu poate fi mascarit in asemenea fel, precum o face „Gazeta Sporturilor”. Am argumente puternice sa afirm ca presa este foarte motivata…


– In ultima vreme, ati amintit, in mai multe randuri, de imixtiunea politicului. Aveti probe concrete ? Cum comentati, atunci, faptul ca statul nu a dat nici un leu pentru fotbal, dar se implica in lupta pentru sefia FRF ?

– Probe mi-au fost furnizate chiar de presa care-l sustine pe contracandidatul meu. Au fost semnale clare prin care, la unele consilii judetene, se facea convocarea conducatorilor de cluburi, impunandu-li-se debarcarea mea. Mai mult, in unele cazuri, consiliile judetene chiar puneau la dispozitie spatii pentru desfasurarea acestor intalniri electorale. Or, acest lucru nu este nici corect si nici normal. Mai mult, insa, nu as vrea sa comentez.

Alexandru NECULAI