Pe timpul iernii, prudenta in trafic trebuie dublata



– Conform previziunilor meteorologilor, de poimaine va incepe sa ninga in toata tara. Ca sef al Registrului Auto Roman – Reprezentanta Prahova, ce le recomandati conducatorilor auto, inainte de a porni la drum, pentru evitarea evenimentelor nedorite?


– Pe scurt, sa-si pregateasca minutios masinile pentru traficul pe timp de iarna care, in Prahova, este unul extrem de intens. Un plus de atentie se recomanda in cazul soferilor care stiu ca, prin natura serviciului, au de strabatut distante lungi. Prima grija consta in echiparea autovehiculului cu anvelope de iarna sau lanturi antiderapante, pentru deplasarea pe drumuri cu zapada, gheata sau polei. Am inca in minte experienta iernii trecute cand, cu ocazia controalelor efectuate impreuna cu agentii de politie rutiera, am intalnit in trafic numeroase masini cu pneurile uzate. In conditiile unui carosabil acoperit cu zapada sau polei, acestea nu mai prezinta siguranta in deplasare, alunecand precum o sanie la o miscare brusca a volanului sau la „piscarea” franei.


– Viata ne-a demonstrat insa ca, degeaba ai echipamente antiderapante, daca nu-ti functioneaza sistemul de dezaburire…


– Intr-adevar. Pentru asigurarea unei vizibilitati optime, lichidul de spalare folosit nu trebuie sa inghete parbrizul. Apoi, dezaburitorul electric trebuie sa fie in perfecta stare de functionare, astfel incat si luneta masinii sa fie curata in permanenta. Fac precizarea ca, inainte de a cumpara din magazin o sticla de lichid pentru spalarea parbrizului sau de antigel – necesar racirii motorului, este bine sa controlam eticheta, pentru a vedea daca produsele sunt certificate de RAR. Spun acest lucru deoarece am intalnit si cazuri de produse neomologate sau chiar contrafacute. Daca, la un moment dat, ramanem fara apa distilata, putem folosi apa demineralizata sau chiar zapada topita, dar nu apa de la chiuveta, cum procedeaza unii, caci grabim ruginirea motorului.


– Potrivit Ordinului nr. 353/98 al ministrului Transporturilor, sunteti obligati ca, impreuna cu agentii de circulatie, sa intensificati controalele in trafic, odata cu venirea iernii, pentru evitarea evenimentelor nedorite. Sunteti pregatiti ?


– Programul este deja intocmit. Pe langa urmarirea starii tehnice si a echiparii corespunzatoare sezonului rece a autovehiculelor, cu acest prilej, vedem si modul in care isi fac treaba cele 30 de statii de inspectie tehnica periodica din judet. In cazul depistarii unor nereguli, amenda o da politistul, noi avand competenta de a-i retine contravenientului certificatul de inmatriculare. Pentru redobandirea acestuia, cel in cauza trebuie sa se prezinte, in vederea remedierii defectiunii, la reprezentanta RAR. Lunar, depistam, in medie, 80- 90 de asemenea cazuri. Din experienta anilor trecuti, efectele unor asemenea nereguli sunt, adeseori, tragice, pe timp de iarna. Motiv pentru care revin si spun ca, prudenta in trafic pe timp de iarna trebuie sa se dubleze.


C. DUMITRU