*
Ridichea neagra provoaca golirea veziculei biliare, este antiscorbutica, tonic respirator, stimulent al celulei hepatice, diuretic, antialergic si sedativ nervos. Sucul de ridiche neagra, proaspat extras, in doze mici – de 20-50 ml pe zi – este indicat, cu recomandarea medicului, in litiaza biliara si urinara, colecistite, dispepsii, insuficienta hepatica, ficat colonial; afectiuni pulmonare – bronsite cronice, astm; tuse convulsiva; guta, reumatism, artrite cronice, rahitism, alergii, scorbut, eczeme.


* Varza acra vindeca gripa aviara. Specialitatea culinara germana Sauerkraut (varza acra calita)ar putea vindeca gripa aviara, conform unor oameni de stiinta sud-coreeni. Potrivit cercetatorilor sud-coreeni, varza murata contine o bacterie care combate renumita boala. Ei au ajuns la aceasta concluzie dupa ce 11 din 13 pasari infectate cu gripa aviara si hranite cu varza acra au dat semne de vindecare. „Aceasta mancare ajuta la combaterea gripei aviare si a altor forme de gripa”, a declarat profesorul Kang Saouk.


INFOMEDICA

Sida – In Romania au fost intre 12.000 si 15.000 de copii infectati cu HIV/SIDA (prin ace si seringi nesterilizate sau prin transfuzii de sange), a declarat recent reprezentantul UNICEF, Pierre Poupard. ”Multi dintre acestia din nefericire au murit, iar in momentul de fata mai sunt circa 7.000 de copiii care beneficiaza de tratament de lunga durata.” Pierre Poupard a recunoscut faptul ca numarul de adulti nu este atat de mare ca in cazul copiilor, chiar daca se inregistreaza o crestere a numarului de persoane infectate cu HIV, in general prin transmitere sexuala.


Premiera medicala pentru Europa de Est: o inima operata de robot – O echipa de chirurgi condusa de medicul Serban Bradisteanu a efectuat, duminica, la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, o interventie pe cord cu ajutorul unui robot, operatia reprezentand o premiera nu numai pentru Romania, ci si pentru Europa de Est.


Pacientul, in varsta de 34 ani, avea o suferinta la cord care nu mai putea fi rezolvata decat prin operatie.


Interventia a durat aproape sase ore, iar la sfarsit pacientul avea doar cateva mici incizii, a declarat medicul Bradisteanu, sef al Sectiei de chirugie cardiovasculara din cadrul spitalului si autorul primului transplant cardiac din Romania. Pacientul se simte bine in urma interventiei, iar medicii sunt optimisti si in privinta evolutiei ulterioare. Potrivit medicului Bradisteanu, cel mai impresionant moment a fost atunci cand bratele robotului “au intrat in inima bolnavului si au inceput sa opereze“. “Este un sentiment special: tu, chirurg vechi, sa urmaresti cum o jucarie lucreaza la fel de bine, poate chiar mai sigur, pentru ca nu are emotii“, a mai spus doctorul Bradisteanu.


Medicul Bradisteanu pregateste de cativa ani o operatie de acest fel, dar, din cauza mai multor probleme, interventia a fost realizata abia duminica.


* Pagina realizata de Luiza Radulescu PINTILIE,
Graziella CHItU, Ana-Maria VALUTA