IUP si NUP

Ion fura un salam. De foame. Primeste trei ani de puscarie. Foarte bine! Du-te si munceste, nu-i fura altuia din traista. E justa sentinta? Este. Ion fura o fabrica, zece vagoane de petrol, e membru de partid si nu ia nici un an de parnaie. Bravo lui, stie sa se descurce… E dreapta judecata?
Ssst, c-aude inamovibila, unica, independenta si, mai ales, impartiala justitie! Si nu numai. Ministerul de Interne poate sa-i vada pe amandoi. Uneori o face. Dar alteori inchide ochii, si niciodata la salam. Ii da pe mana Ministerului Public. Acesta poate sa dea IUP (inceperea urmaririi penale) pentru ambii furaciosi, sau poate sa dea NUP (neinceperea urmaririi penale). Depinde din care ochi clipeste, dar niciodata la salam! Iar Coana Justitie ii pune capac, in numele impartialitatii.
Magistratii sunt ca popii. Ca medicii. In cate cazuri BOR s-a lepadat de vreun patrafir care a bagat pe dedesubt cutia milei? Cati doctori n-au fost acoperiti de colegi atunci cand au uitat fasa in operatie? Asa si magistratii: cum poate cineva sa ramana impasibil la rugamintea lui Ion cu fabrica sau a lui Ion parlamentarul, fie chiar un Ion sef de judet? Are el puterea sa zica „mars afara, dom’le, cu pilele matale”, cand balanta aia mai trebuie si ea aplecata inspre o masinuta, o viluta, o casuta? Ei, nu va suparati, ca astea se vad cu ochiul, nu sunt in dosar! Sau chiar daca nu-i vorba de balanta, nu poti chiar sa fii dur cu neamul, cu vecinul, cu prietenul prietenului si sa nu-i faci, acolo, un mic serviciu, ca oameni suntem. Daramite cand e vorba despre un ales. Cine sa mai scoata din aceasta increngatura un adevar? Instanta superioara. De parca n-ar fi tot una. Presedintele statului nu are voie sa intervina, ministrul justitiei – nu, asa ca face Ion cu salamul puscaria intreaga si celalalt ii arunca mamaliga cu prastia printre gratii, ii zice prost – si e prost, fiindca a ciordit doar un caltabos. Cum e? Ssst, ca aude inamovibila, impartiala, unica…
Maria BOGDAN

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentUztel – batuta la scor
Articolul următorViata spirituala