declara directorul Institutului National de Dezvoltare Economica I.N.D.E.) Ploiesti, prof. dr. ing. Liviu Dumitrascu
niversitatea de Petrol- Gaze a marcat, recent, implinirea unui deceniu de la infiintarea, la Ploiesti, a Institutului National de Dezvoltare Economica (I.N.D.E.) una dintre putinele scoli de studii academice postuniversitare in limba franceza, existente in Romania. Despre importanta unei astfel de institutii pentru invatamantul superior romanesc ca si despre exigentele educationale din spatiul universitar european am discutat cu directorul I.N.D.E. Ploiesti, prof.dr.ing. Liviu Dumitrascu, deopotriva prorectorul universitatii ploiestene.
– Rezumati-ne, in cateva cuvinte, activitatea I.N.D.E. Ploiesti. Ce inseamna de fapt aceasta scoala in peisajul invatamantului economic superior ?
– Institutul National de Dezvoltare Economica Ploiesti este o scoala de studii postuniversitare, de doi ani, in limba franceza, infiintata in 1995 in parteneriat cu Conservatorul National de Arte si Meserii din Paris si ulterior cu Universitatea Paris XII Val de Marne, institutie cu care colaboram si in prezent. In primii ani, am functionat ca o „antena” a I.N.D.E. Bucuresti devenind ulterior institutie de sine statatoare. De-a lungul celor zece ani de existenta, au absolvit institutul peste 200 de cursanti, majoritatea absolventilor fiind, la randul lor, factori de decizie in cadrul unor importante firme din domeniul economic si nu numai. I.N.D.E. poate fi urmat, la seral sau prin invatamant la distanta, contra unei taxe anuale de 1600 de Euro, de orice absolvent de invatamant superior, indiferent de domeniul de studiu, cu conditia sa aiba cel putin doi ani de experienta in campul muncii. Corpul profesoral este format atat din cadre didactice romane cat si franceze, iar memoriul final in urma caruia se obtine diploma de absolvire, se sustine in limba franceza, intr-o maniera interactiva, expunerea fiind publica si avand loc in fata fostilor si actualilor cursanti.
– Prin declaratia de la Bologna semnata in 1999, Romania s-a angajat sa respecte exigentele europene in domeniul invatamantului universitar, iar recunoasterea diplomelor este una dintre ele…
– Intr-adevar, reorganizarea pe doua cicluri a sistemului universitar este o cerinta a conventiei semnate la Bologna. Tocmai de aceea, masteratul a devenit foarte important in pregatirea tinerilor iar a avea un masterat intr-o limba straina este esential. La absolvirea I.N.D.E cursantii dobandesc competente in domeniul economic, certificate de o diploma recunoscuta in spatiul european.
R.ENE