Daniel DIMACHE
Telenovela „Vacaroiu si Nastase” s-a incheiat, asa cum ii sta bine oricarei productii de gen, cu happy-end. Eroii principali scapa cu bine exact atunci cand pare ca se duc mai tare la fund, ca nu-i mai pot salva nimeni si nimic. Ei bine, personajele la care am facut referire raman pe scaunele lor pana la sfarsitul mandatului, dupa ce niste oameni de bine, a se citi judecatorii de la Curtea Constitutionala, i-au scapat de capcanele intinse de „senor” Basescu, prin „aghiotantul” sau Boc, si de un alt „senor” – Tariceanu. Degeaba s-au caznit acestia din urma, vreme de aproape un an de zile, de cand a inceput sa ruleze telenovela, sa-i schimbe din functii, ca pesedistii au triumfat. A fost, aidoma telenovelelor – te uiti la ele si nu ramai cu nimic, iar de scapi un episod nici nu-ti dai seama – pierdere de vreme. Am ajuns exact in locul din care am pornit. Si chiar daca ar fi fost debarcati cei doi, si inlocuiti, iarasi n-ar fi fost mare lucru. Ar fi simtit ceva omul de rand, daca stateau Bogdan Olteanu si Radu Berceanu in fotoliile comode din fruntea Camerelor ? Vorba ‘ceea – tot un drac.
Grav este ca si puterea, si opozitia si-au batut joc de un an din mandatul parlamentar, pe o disputa ce tine numai de orgolii, de razbunare, cu o miza de ciolan ieftin. Timp pe care il puteau aloca mult mai cu folos promovarii de legislatie compatibila cu cea din Uniunea Europeana sau pentru rezolvarea treburilor interne ale tarii. Asa, politicienii nostri ne-au tratat, pe toti, ca pe niste gospodine care se asaza, in fiecare zi, in fata televizoarelor ca sa serveasca, precum pe un drog, portia de povestire siropoasa sud-americana.
Acum, putem sa ne facem ca stergem cu buretele faptul ca au mancat timpul nostru, dar si pe al lor, cu aceasta chestiune ieftina, si sa privim inainte. Problema-i ca si inainte, este tot ca… inapoi. Telenovela pare a nu se fi sfarsit, e numai un respiro de doua-trei episoade, pana se modifica scenariul. Lupta surda si lipsita de continut, pe taramul politic, va continua. Si teme ar fi destule. Toate cu acelasi efect zero in ce priveste schimbarea starii de lucruri in societatea romaneasca. Pai, sa ne gandim: ar fi alegerile anticipate, subiect ce urmeaza reluat atat din pricina unui presedinte de stat care in dorinta de a-si trage partidul de urechi, in sus, calca peste vointa electoratului chemat sa se exprime o data la patru ani, dar si din pricina autoamagirii liderului principalului partid de opozitie ca lumea a uitat asa degraba ce se intampla cu numai un an in urma si i-ar vrea inapoi. Alte subiecte: schimbarea sefilor de servicii secrete, vanatoarea de vrajitoare dusa sub stindardul anticoruptiei, grupurile de interese, aservirea presei etc, etc. Si uite-asa s-ar putea sa ne trezim cu ditamai telenovela care sa se incheie dupa patru ani.