„Un DA rostit duminica = 1 milion de lei vechi”

– De maine, un DA rostit de miri, in zi de duminica, se plateste. Ce motive au determinat instituirea, la Ploiesti, a taxei pe casatorie?
– Taxa de oficiere a casatoriei – de 1 milion de lei vechi – in zilele de duminica si sarbatorile legale, a fost aprobata de catre Consiliului Local Ploiesti si se aplica de maine. A fost instituita ca o posibilitate a Serviciului Public Local Comunitar de Evidenta a Persoanei de a-si asigura venituri din activitatile proprii. In mod normal, noi avem program de lucru cu publicul de luni pana sambata. In ziua de duminica, angajatii sunt chemati la lucru din ziua lor libera. Ca atare, acestia trebuie platiti, plus ca se fac niste cheltuieli suplimentare cu intretinerea spatiilor din Casa Casatoriilor.
– Din cate stim, nu ar fi singura taxa…
– Intr-adevar, in afara de aceasta taxa perceputa pentru ziua de duminica, s-a mai instituit si taxa speciala de 300.000 lei vechi, care se percepe in cazul in care casatoria are loc inainte de termenul legal de 10 zile, prevazut de lege. Suma se plateste, de asemenea, si in cazurile in care nu se poate justifica o urgenta in oficierea casatoriei. Avem, insa, in vedere situatiile de boala, sau in care mireasa este insarcinata, cand baiatul vine din armata, ori cand unul dintre miri este cetatean strain si trebuie sa se intoarca la lucru in tara natala, situatii in care nu percepem 300.000 de lei vechi. Cu alte cuvinte, cand cuplurile doresc sa spuna DA mai repede, cu orice chip, vor achita aceasta taxa speciala.
– Maine este prima duminica a Postului Craciunului si ortodocsii nu fac nunti in aceasta perioada. Ca atare, taxa nu va avea efectul scontat.
– Nu toti cetatenii sunt ortodocsi. Ce este drept, duminica, numarul casatoriilor este redus, mai mult de 10 nu sunt, iar in decursul unui an intreg, daca sunt 200. Majoritatea mirilor vin sambata, cand se oficiaza si cate 80 de casatorii. Astazi – sambata, avem programate, de exemplu, cu toate ca este post la ortodocsi, 10 cupluri; dar maine, nu este, intr-adevar, nici o casatorie.
Nicoleta DUMITRESCU