In afara de afectiunile dentare si ale tractului digestiv (colita de putrefactie, de pilda), cele mai frecvente cauze ale unei respiratii urat mirositoare sunt: usturoiul, ceapa, cafeaua, tutunul, dar si produsele lactate cu un continut bogat in grasimi (smantana) pot produce acest efect. Aceste alimente contin compusi care patrund in sistemul sangvin si pe care ii expiram din cauza circulatiei la nivel pulmonar. Alimentele bogate in glucide pot avea si ele acest efect neplacut. Ele se „lipesc” de dinti si, dupa cateva ore de stationare in cavitatea bucala, fac ca respiratia sa devina urat mirositoare, ducand si la formarea placii dentare si a culturilor bacteriene in gura. Pentru a evita acest efect se recomanda consumarea de fructe intre mese (curata dintii si neutralizeaza compusii care dau mirosul neplacut), precum si curatarea bazei limbii cu periuta de dinti, acesta fiind locul in care se acumuleaza frecvent „sursele“ mirosurilor neplacute. O respiratie proaspata se poate obtine si mestecand patrunjel, menta sau cuisoare.