Daca pana prin 2002-2003, piata imobiliara a avut o crestere lenta, cu majorari ale valorii caselor si apartamentelor de 5% pe an, dupa acea perioada preturile au explodat. Cresterea cererii – sprijinita de creditele ipotecare pe care le acorda bancile – si faptul ca spatiul locativ a ramas aproape acelasi – constructiile noi fiind prea putine in comparatie cu cererea, au dus la cresteri ale preturilor imobilelor de chiar si 50% pe an. S-a ajuns la valori exorbitante ale constructiilor. De exemplu, un imobil din centrul Ploiestiului a ajuns sa fie vandut cu aproape 600.000 de euro. Iar calicia celor care vand a ajuns sa blocheze piata, multi dintre cumparatori dand bir cu fugitii doar cand aud de preturi. Ca urmare, numarul tranzactiilor a scazut serios anul acesta, iar multe agentii imobiliare si-au pus lacate pe usi. Iar perspectiva nu-i deloc imbucuratoare, deoarece specialistii cred ca preturile vor continua sa creasca si in anii urmatori.
* O ruina costa si 30.000 de euro
In Ploiesti, cea mai ieftina casa o puteti cumpara cu minim 30.000 de euro. Insa, cu acesti bani luati o ruina, un imobil nelocuibil, numai bun de demolat. Ceea ce inseamna alti bani, fie pentru consolidare, fie pentru reconstructie. O locuinta medie ca marime ( suprafata construita de 120 mp, iar terenul aferent – 300 metri patrati) poate ajunge pana la 80.000 de euro, in timp ce o casa pentru oameni instariti sare de 100.000 de euro. Retrocedarile au alimentat constant acest segment. S-a constatat ca 90 la suta dintre cei care mostenesc un astfel de imobil il scot la vanzare imediat ce au fost pusi in posesie. Castigurile sunt mai mult decat atractive, iar o intarziere a tranzactiei cu cativa ani duce la scaderea valorii de piata a casei (multi dintre mostenitori nu au bani suficienti pentru a renova imobilele).
In ceea ce priveste apartamentele din Ploiesti – cu doua camere – acestea se vand cu preturi pornind de la 20.000 de euro si ajungand pana la 40.000 de euro. Daca piata caselor a evoluat mult in ultimii ani, construindu-se foarte multe imobile noi, piata apartamentelor a batut pasul pe loc. Din cauza faptului ca oferta a ramas practic aceeasi in ultimii ani, s-a ajuns la cresteri de cateva ori ale preturilor locuintelor la bloc. Surprinzator este ca, chiar daca s-ar construi mult, tot nu s-ar ajunge la o ieftinire, deoarece preturile la care se edifica o locuinta acum ajung chiar si la 800 de euro/metrul patrat. Cu alte cuvinte, nu s-ar alimenta decat piata apartamentelor scumpe.
* Piata muncii taie aripile tinerilor
Numai 30 la suta dintre cei care isi cumpara o locuinta sunt tineri, ne-a declarat directorul unei agentii imobiliare. Foarte putin, avand in vedere ca tocmai din partea lor vine cea mai mare cerere. Procentul scazut este cauzat, pe de o parte, de faptul ca Banca Nationala a impus, de anul acesta, noi restrictii pentru obtinerea unui credit, iar pe de alta, veniturilor mici pe care le obtin tinerii. De fapt, aceste doua cauze se leaga foarte tare una de alta intrucat obtinerea unui imprumut este conditionata de venituri. Iar ANL, marea speranta a tinerilor nu da semne ca ar mai construi locuinte sociale pentru acestia.
Mihai CIOBANU