PIERDEREA LOCULUI DE MUNCA LE-A LUAT OAMENILOR MINTILE
Somajul si saracia sunt principalele motive pentru care tot mai multi prahoveni ajung la Spitalul de Psihiatrie Voila, din Campina, diagnosticati cu depresie. Dintre toate cazurile inregistrate in unitatea spitaliceasca, acestea predomina, in ultimii ani, potrivit directorului adjunct dr. Elena Dinu.
In prezent, zeci de persoane care au in special aceste afectiuni sunt internate la Voila, majoritatea cu varste de peste 40 de ani. Multi au fost disponibilizati de la diferite intreprinderi si nu si-au mai gasit de lucru. Socul pierderii locului de munca, sentimentele de inutilitate si de vinovatie ca nu-si mai pot intretine familia i-au adus in situatia de a-si pierde echilibrul psihic. C. Toma, de 52 de ani, este unul dintre acesti pacienti. Problemele lui de sanatate au inceput in 1999, cand a fost dat afara de la societatea „Victoria” Floresti. „Am o sotie si doi copii de intretinut. Baiatul cel mare, de 19 ani, nu-si gaseste un serviciu, munceste cu ziua. Am devenit depresiv, din cauza lipsurilor. Nu ma mai descurcam deloc cu banii. Traiesc dintr-o pensie de 2, 3 milioane de lei, iar sotia are un venit de 1,7 milioane de lei. Ma gandeam tot timpul: ce voi face maine ? Din ce voi trai eu si familia? Am vrut chiar sa ma sinucid din cauza acestor probleme”.
Barbatul spune ca si ceilalti colegi din pavilion au ajuns la spital, cu depresii, tot din cauza somajului, a saraciei si a problemelor familiale. Foarte rar ajunge aici un pacient a carui afectiune a fost declansata din alte motive, cum ar fi o drama sentimentala.
In prezent, in Spitalul de Psihiatrie Voila sunt 459 de persoane internate (dintre ei 62 sunt copii), cu diverse alte maladii: nevroze, tulburari de personalitate, schizofrenii etc. Printre adulti, o alta boala frecvent intalnita, avand, in mare parte, cauze sociale, este alcoolismul. De ea sufera circa 100 dintre actualii pacienti. Iar vindecarea lor nu este deloc usoara, mai ales daca le lipseste vointa. Dupa ce au urmat un tratament, multi revin in spital fiindca nu rezista sa nu se apuce din nou de baut.
Potrivit directorului adjunct, dr. Elena Dinu, „Pentru ei ar trebui sa existe programe speciale de sanatate. Este nevoie de o continuitate in asigurarea serviciilor medicale in cazul alcoolicilor. Ar trebui sa avem si noi, asa cum se intampla in alte tari, centre de sanatate mintala sau spitale de zi, cu personal medical care sa se ocupe de ei, sa le urmareasca evolutia, dupa ce urmeaza un tratament in spitalul de la Voila. In prezent, acest lucru il fac doar medicii din policlinici si nu este suficient”, ne-a precizat interlocutoarea noastra.