In mai 2004, Consiliul Local Municipal adopta o hotarare privind aprobarea Planului urbanistic de detaliu CONCESIONARE TEREN si CONSTRUCTII BIROURI – Varianta 1, str. Jianu, Ploiesti. 21 dintre cei 37 de consilieri locali au fost pentru, sapte – impotriva, iar doi s-au abtinut. Intre timp s-au desfasurat alegeri si alta este structura forumului local, mai ales ca, in conditiile legii, numarul consilierilor s-a redus de la 37, la 27. Ei bine, acum 14 consilieri sunt pentru revocarea respectivei concesionari, initiind, in acest sens, un proiect de hotarare ce se doreste dezbatut si aprobat chiar astazi.
Asa stand lucrurile, vrem sa prezentam unele aspecte care tin de responsabilitatea unui organism de baza al administratiei locale. Astfel, o prima observatie ar fi aceea ca, iata, la un an de zile, o hotarare luata cu majoritatea voturilor, este contestata, de asemenea, cu majoritatea membrilor aceluiasi for local. Se spune ca atunci au fost unii la putere, acum este randul altora. Dar oare interesul major al municipiului, al locuitorilor sai in ansamblu, tine de culoarea politica a celor ajunsi sa-i reprezinte in forul local ? Interesele oamenilor nu ar fi aceleasi, indiferent de partidul sau partidele care reusesc sa promita rezolvarea respectivelor interese ?
De asemenea, s-a spus ca hotararea din mai 2004 a fost luata in favoarea clientelei politice. Este iarasi o idee care trebuie combatuta deoarece persoana al carei nume s-a vehiculat a fost si anul trecut, si anul acesta, in tabara opozitiei; este, astfel, greu de spus ca am ajuns la un asemenea nivel cu democratia noastra postrevolutionara, cand puterea isi da mana cu opozitia pentru interesul cetateanului !
In sfarsit, mai este de remarcat si faptul ca aceeasi hotarare, daca ar fi fost considerata ilegala, putea fi atacata de Prefectura, in fata instantei de contencios administrativ. Dar nu s-a produs un asemenea demers. Iar acum, Primaria municipiului Ploiesti, intr-un raport de specialitate – necesar sa insoteasca proiectul de hotarare al celor 14 initiatori – consilieri, care doresc revocarea hotararii din mai 2004 – se bazeaza pe faptul ca Prefectura nu a recurs la instanta de contencios si, implicit, considera ca nu se impune adoptarea, astazi, a proiectului de revocare a vechii hotarari. Pe de alta parte, cum spuneam, hotararea de anul trecut este si asa lovita de nulitate, pentru ca nu a fost pusa in practica in intervalul de un an.
Cu alte cuvinte, o intreaga suita de hotarari, proiecte de hotarari si, categoric, discutii in contradictoriu pentru simplul motiv ca alesii – a cata oara spunem acest lucru – nu masoara de sapte ori ca sa hotarasca o data si bine. Repetam ca acolo, in forul local numit CONSILIU, ei nu merg cu obiceiurile si interesele casei – a se citi partidului pe listele caruia au avut noroc sa se afle la un moment dat – ci cu interesul major al comunitatii, care nu se schimba precum bate vantul… politic. Iar responsabilitatea, fermitatea, obiectivitatea, sunt ingredientele indispensabile activitatii consilierilor intru promovarea intereselor celor care i-au votat.
Leon CHIRILA