Pe adresa Oficiului Judetean de Protectie a Consumatorului(OJPC) curg tot mai multe reclamatii ale cetatenilor din Bucov. Acestea sunt legate, pe de o parte, de lipsa furnizarii apei potabile – uneori chiar si cu lunile – iar pe de alta, de faptul ca un procent semnificativ din costul facturii il reprezinta… aerul care vine pe conducta, in loc de apa. Precizam ca, in baza unui contract incheiat in 2001, Consiliul Local Bucov a concesionat alimentarea cu apa potabila si preluarea apei uzate meteorice firmei Jovila Construct SRL Ploiesti.

Dupa cum aveam sa constatam, sambata, la fata locului, cei mai afectati sunt cetatenii din satul Pleasa, ale caror case se afla pe un fel de deal. Una dintre persoanele nemultumite se numeste Paulina Soare (foto 1): „Promisiunile au curs garla, din partea firmei, pana cand aceasta s-a vazut cu contractul semnat. De atunci, avem numai belele. Daca beneficiem de apa o data la 2-3 luni. Iar cand dam drumul la robinet, pe conducta vine, mai intai, aer, dar apometrul se-nvarte!”. „N-ati anuntat sefii firmei?”. „De nu stiu cate ori, dar degeaba. In schimb, tot ei s-au suparat, acum, ca am sesizat Protectia Consumatorului, presa”.
Pentru a-si asigura apa necesara in gospodarie, inclusiv pentru animale, oamenii au fost nevoiti sa-si improvizeze diversi recipienti, pentru colectarea apei de… ploaie. „Desi in contract se arata ca apa va fi asigurata in regim de continuitate si permanenta, astia de la Jovila fac ce vor – adauga Vasile Dumitrascu (foto 2). Eu, in trei ani, de pilda, am consumat doar 95 m.c. Circa 30 la suta a fost aer, dar am achitat integral, caci nu ai cui de plange, patronul are pile peste tot! Mai mult, amenintandu-ma ca-mi taie conducta, daca nu cumpar apometru de la el, am fost nevoit sa scot din buzunar 1,8 milioane lei, cu toate ca pe piata erau contoare si cu 450.000 lei”. Interlocutorul nostru mai spune ca satenii au necazuri si cu conducta de aductiune. ” Fiind veche, aceasta se impusca des dar, in loc s-o sudeze, angajatii firmei astupa gaurile cu dopuri de lemn, desi s-au schimbat vreo 4 maistri pana acum”.


Nu departe de nea Vasile, locuieste Valerica Bacanu (foto 3): „De vreo 5 luni, folosim doar apa de ploaie in gospodarie. Cei de la Jovila au invocat faptul ca, fiind in deal, pompele nu pot urca apa pana la noi. Dar cei din restul satelor comunei au apa. Cum si noi platim, sa ne dea si noua, macar de doua ori pe saptamana. In ultima vreme, n-am mai dat drumul la robinet, ca sa nu mai platesc aer”.
Pentru mancare sau baut, oamenii apeleaza la singura fantana din zona. Prezent cu noi pe teren, Alexandru Cardei, de la OJPC Ploiesti, ne-a declarat: „Cea mai interesanta clauza din contractul cu Jovila este aceea ca beneficiarul nu are nici un fel de drepturi, doar obligatii. Singurul drept este, probabil, sa achite consumul de apa, chiar daca, adeseori, este aer. Ca atare, firma Jovila a fost amendata cu 9.000 RON. Daca nu respecta clauzele contractuale, o vom amenda din nou”.

La finalul documentarii, am dorit sa aflam si punctul de vedere al conducerii Jovila – cu atat mai mult cu cat astfel de nemultumiri au, pare-se, si satenii altor localitati. N-am reusit, din pacate, sa dam de cineva, la capatul firului telefonic nefiind nimeni.

D. CONSTANTIN