Catina este cunoscuta inca din antichitate, cand era intens folosita pentru tratarea afectiunilor digestive. Cercetarile au evidentiat ca arbustii de catina de la noi din tara au un continut mai bogat de substante active decat cei din Europa si Asia.
Fructele de catina reprezinta o sursa foarte bogata de vitamine (A, B1-9, C, E, F, D, P, K), celuloza, proteine, beta-caroten, mi-croelemente (fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si sodiu), uleiuri complexe etc. In afara de fructe, de la catina se folosesc semintele, frunzele si scoarta, acestea continand, de asemenea, multe substante utile.
Proprietati si utilizari
Fructele de catina reprezinta un vitaminizant exceptional. In combinatie cu fructele de maces, se pot folosi pentru obtinerea unui valoros ceai alimentar, vitaminizant, energizant, care mareste imunitatea organismului.
Uleiul de catina poate fi folosit pentru tratamentul ulcerului gastric si duodenal, precum si in cazul alergiilor, diareei, urticariei, reumatismului, afectiunilor neuro-endocrinologice, circulatorii, hepatice. Rezultate spectaculoase are in cazuri de alcoolism, anemii, astenie si stres. Cu catina se mai pot trata afectiunile oftalmologice, coronariene, hipertensiunea arteriala, gingivitele. Prin separari sau concentrari de substante extrase din catina se obtin remedii pentru tratarea depresiilor, bolii Parkinson, tumorilor, adenoamelor si leucemiei. Totodata, catina este si un bun antiinflamator si inhibant al poftei de mancare. Datorita actiunii sale revitalizante, este eficienta in ingrijirea pielii, tratarea ranilor, diminuarea durerilor, dar si in tratamentul arsurilor si ulceratiilor.
Produsele din catina (ceai de fructe, muguri, frunze sau scoarta, sirop sau ulei) sunt complemente alimentare care ajuta organismul sa-si regleze functionarea.