TAIETURA NETAIATA

Va veti intreba, de la bun inceput, cum sa fie asa ceva? Ori este taiata, ori nu-i taiata! Una din doua! Ca doar nu ne jucam, ca altii, de-a alba-neagra.
Ei bine, uite ca se poarta si taieturi… netaiate si nu pe ici, pe colo, pe la vreun colt de strada, de obor sau de gang mai intunecos, pe unde mai salasluiesc cete de impatimiti ai jocului cu cartoane, capace si alte obiecte ce-ti ametesc ochii – ci la case mari, inalte cat… Senatul Romaniei. Ca doar nu degeaba hardughia este a treia constructie, ca marime, din lume!
Si ce credeti ca s-a intamplat, recent in Camera superioara a forului legislativ suprem al tarii? Exact o taietura… netaiata!
Povestea este cam asa: La vremea framantarii bugetului tarii, un bagator de seama din ceata senatorilor s-a apucat sa faca prezenta in sala a jucatorilor ca sa stie, apoi, cum sa le dea simbria. Cum vreo 80 dintre ei au cam batut barbuncul pe-afara – a se intelege, tot felul de invarteli la care recurg alesii neamului in timpul programului de munca propriu-zisa – acestia s-au si trezit, la scadenta simbriei, cu taieturi de mai multe milioane din lefurile lor saracacioase; in functie de zilele in care au tras chiulul de la buget. Dar taieturile cu pricina i-au facut sa sara-n sus ca arsi, sa se vaite, sa strige in gura mare ca vatafii le fac o mare nedreptate. „Mandatul de parlamentar nu poate fi simplificat” – cu nerusinare, am adauga noi – „la prezenta in sala”, cand citeste baciul catalogul – au strigat, din toti rarunchii, cei cu leafa taiata. Iar strigatele le-au insotit, imediat, cu urmatoarea „motivare”: chiulul parlamentarilor nu trebuie recuperat din leafa meritata legal, ci din diurna ce li se acorda pentru efortul de a se duce la serviciu!
Asa s-a facut ca, cu gura mare si cu o argumentata justificare, taieturile din lefurile senatorilor s-au inchis ca prin farmec, ca nici urma de cicatrice nu a ramas. Iar noi, muritorii de rand – nimeni altii decat sponsorii de nadejde ai alesilor, prin impozitele pe care le platim – am vazut, pentru prima data, si taieturi netaiate, asa cum de altfel, am spus-o chiar de la inceputul acestor randuri. Si am incalecat pe-o sa si v-o spusei asa!
Leon CHIRILA