Bonurile valorice pentru incalzire sunt trimise la peste 17.000 de prahoveni

* dialog cu Cristina Stefanescu, coordonator compartiment finantare asistenta sociala – DMSSF Prahova

– Directia de Munca, Solidaritate Sociala si Familie (DMSSF) Prahova a inceput, de ieri, distribuirea catre administratorii asociatiilor de proprietari a bonurilor valorice pentru caldura. Cate cereri ati primit si cu ce documente trebuie sa se prezinte acestia?
– Pana acum, am primit 17.843 de cereri, dintre care au fost aprobate 17.374. Restul prezentau diverse omisiuni sau, pur si simplu, nu se incadrau in prevederile OUG nr.5/2003, asa ca le-am returnat beneficiarilor. Nu exista un termen limita de depunere a cererilor, deoarece oricand pot aparea modificari in componenta membrilor unei familii sau a cuantumului veniturilor acesteia. Administratorii se vor prezenta la secretariatul institutiei noastre cu stampila asociatiei si cu o copie a borderoului de depunere a cererilor beneficiarilor de ajutor pentru incalzirea locuintei.
Bonurile au culoarea maron si se distribuie pentru perioada aferenta lunilor noiembrie si decembrie 2005.
– Cine sunt beneficiarii acestui ajutor si care este valoarea bonurilor?
– Beneficiarii sunt, potrivit legii, cetatenii cu venituri sub 310 RON pe membru de familie. De subliniat ca, persoanele care au depus cereri pana la 30 noiembrie, vor primi 5 bonuri valorice – deci pe toata perioada sezonului rece (noiembrie 2005 – martie 2006). Restul vor primi din ianuarie celelalte 3 bonuri valorice – aferente lunilor ianuarie-martie 2006. Anul trecut, din judetul nostru, au beneficiat de subventie la caldura 20.640 de familii.
– Care este programul de lucru cu publicul al Directiei?
– Programul de lucru este urmatorul: luni, miercuri si joi, intre orele 9 – 19; marti si vineri, intre orele 9 -17, iar sambata, intre orele 9-14.
– Cum ii descoperiti pe aceia care au dat, eventual, declaratii false?
– Verificarea veridicitatii declaratiei pe propria raspundere a beneficiarilor ajutorului o facem prin sondaj. In anul anterior, am depistat cateva zeci de persoane, care au returnat contravaloarea bonurilor valorice primite, asa cum prevede legea.

D. CONSTANTIN