O greseala sanctionata cu un dosar de coruptie, in care au fost implicate, in perioada mandatului trecut (2000-2004), atat persoane din Prahova, cat si oficiali guvernamentali, se dovedeste – in prezent – cea mai buna afacere pentru orasul Busteni. Si facem referire la folosirea unor fonduri europene pentru construirea unei partii in zona Kalinderu, in detrimentul dezvoltarii domeniului schiabil Valea Cerbului – Omu. La momentul declansarii scandalului, de catre Octavian Ionescu, omul de afaceri care a spus ca a mituit mai multe autoritati romane, putini au intuit potentialul economic al partiei nascute printre suspiciuni si acuze.
* * *
Partia Kalinderu a fost inaugurata, oficial, la inceputul acestui an. De atunci, nu inceteaza sa ofere surprize placute localnicilor. Una dintre ele ar fi majorarea preturilor terenurilor. In zona, metrul patrat nu se vindea cu mai mult de 40-50 de euro, inainte ca mii de turisti sa ia cu asalt traseul schiabil ce fusese amenajat cu circa 5 milioane de euro. Acum, doar bogatii isi mai permit sa cumpere parcele langa Kalinderu, deoarece valoarea metrului patrat a crescut de trei ori. Ba, in unele cazuri, sare de 180 de euro/mp.
Nici casele construite in apropierea partiei nu au avut de suferit, ba dimpotriva. Peste noapte, ele s-au transformat in pensiuni turistice, capabile – in special pe perioada sezonului rece – sa scoata profituri substantiale. De altfel, daca vrei sa inchiriezi o vila, pentru un sejur de patru-cinci nopti, inclusiv de Revelion, ai sa observi ca nu poti cu mai putin de 3000-5000 de euro, in functie de facilitatile oferite.
Un alt beneficiu, adus de data aceasta chiar bugetului local, consta in incasarea unor taxe de publicitate, de pe urma panourilor montate chiar la baza partiei Kalinderu, in valoarea de 75.000 de euro/an.
De asemenea, au de castigat si micii comercianti, care vand turistilor produse de fast-food, vin fiert, cafea, obiecte de artizanat etc.
* * *
Dar pentru ca o astfel de „mina de aur” trebuie intretinuta, autoritatile din Busteni au decis ca trebuie sa investeasca mai mult. Prima masura luata a fost consolidarea bazei de sosire a partiei, dupa ce viiturile din vara au provocat alunecari de teren. Mai nou, printr-un contract semnat cu o firma de profil din Austria, accesul la telescaunul modern, cu o capacitate de 1200 de persoane/ora, se face doar pe baza de tichete „inteligente”. Elementul uman, mai predispus la…spaga, a fost inlocuit cu un sistem automatizat. Astfel, in aceasta iarna, turistii vor intra pe baza unor cip-uri electronice, fie cu bare-cod (care necesita citirea lor), fie tip smart-card (care declanseaza codul de acces de la distanta). Primele vor costa circa 10 RON, pentru o urcare si o coborare – adultii si 5 RON – copiii si pensionarii. Cele din urma sunt valabile pentru mai multe ture cu telescaunul si pot fi achizitionate la preturi care variaza intre 40 si 230 RON – pentru adulti sau 25 si 150 RON – pentru copii si pensionari. Alesii statiunii au creat si facilitatea ca, pentru doar 1000 RON (10 milioane lei vechi), un turist sa aiba acces la mijlocul de transport pe cablu tot sezonul.
In fine, pentru ca personalul care deserveste partia Kalinderu (salvamontisti, lucratori care intretin traseul schiabil etc), au declarat ca lucreaza in conditii de stres, Consiliul Local Busteni a fost de acord sa acorde un spor de pana la 30 la suta din salariul de baza.
Iulian MAXIM