Asia a comemorat victimele dezastrului

Sute de oameni, turisti si localnici, s-au adunat in Khao Lak in Thailanda, ieri, pentru a-i comemora pe cei care au pierit ucisi de tsunami. Ceremonia de comemorare a fost prezidata de premierul thailandez, Thaksin Shinawatra. Mai tarziu, insasi printesa Ubol Ratana, care si-a pierdut fiul in dezastrul de la Khao Lak, dar a salvat alte vieti, a adresat un discurs pe plaja Chong Fa. Thailanda a fost greu lovita de tsunami. Bilantul oficial al victimelor indica 5395 de morti, dintre care 2248 de straini care isi petreceau vacanta in statiunile thailandeze. Peste 8400 de oameni au fost raniti. 673 de persoane sunt in continuare date disparute. 1200 de copiii thailandezi au ramas orfani dupa tusnami. Tarile occidentale au fost indoliate dupa dezastrul care a lovit Thailanda. Suedia si Germania au inregistrat cele mai multe victime in urma dezastrului. Toate statele afectate de tsunami i-au comemorat pe cei care si-au pierdut viata. In Indonezia, Thailanda, Sri Lanka, India si Malaezia s-a pastrat, in aceasta dimineata, cate un minut de reculegere la momentul implinirii unui an de la impactul valului ucigas. In cadrul primei ceremonii, presedintele indonezian s-a alaturat rugaciunilor miilor de oameni adunati la moscheea istorica Baiturrahman din Banda Aceh, ramasa miraculos in picioare intr-o zona rasa de valul ucigas. Peste 170.000 de indonezieni au murit sau sunt dati disparuti si o jumatate de milion au ramas fara adapost in Banda Aceh, provincie aflata in nordul insulei Sumatra. Liderul indonezian a testat, ieri, si noul sistem de avertizare tsunami, care va minimiza riscurile unor viitoare dezastre.
In Sri Lanka, presedintele Mahinda Rajapakse a prezidat memorialul de langa orasul Galle, unde circa 1.000 de pasageri si-au gasit sfarsitul in trenul lor, deraiat si apoi inghitit de valuri.
La caderea serii, sute de femei alese dintre supravietuitoare vor aprinde lumanari si vor forma un lant uman de-a lungul coastei. India a inaugurat cel putin doua lacasuri memoriale in locurile lovite de dezastru. Cel mai important dintre ele cuprinde o expozitie de fotografii dramatice, realizate acum un an la Tamil Nadu, unde peste 140 de locuitori au murit inecati in valurile ucigase.