Considerata una dintre cele mai mari dansatoare, Anna Pavlovna Pavlova a incetat din viata la Haga, Olanda, la 23 ianuarie 1931, in timp ce se pregatea sa inceapa un nou turneu, cu toate ca nu se insanatosise dupa o boala grea.
Anna Pavlova s-a nascut la 12 februarie 1881, la St. Petersburg, fiind singurul copil din a doua casatorie a mamei sale. La varsta de opt ani, mama sa a dus-o sa vada „Frumoasa din padurea adormita”, in interpretarea Baletului Imperial Rus. Dupa vizionarea spectacolului, ea s-a aratat convinsa ca intr-o zi va dansa pe aceeasi scena. Spre hazul familiei, nu se visa decat „Frumoasa din padurea adormita”. Directorul Scolii Imperiale s-a impotrivit insa, sub pretextul ca este prea „mica” pentru balet. In 1891, dupa ce a implinit zece ani, a trecut cu brio testele de inteligenta si de gratie impuse de Academie. Prima data a aparut pe scena in 1899, la Teatrul Marinski, in „Pas des Aimees” din „La fille du Pharaon”. In primul an de evolutie la Baletul Imperial, ea imprima tuturor rolurilor propria interpretare. In 1903, a fost promovata prim-solista si, doi ani mai tarziu, balerina. In „Moartea lebedei”, ea a interpretat un solo creat special pentru ea de catre Mihail Fokin, gratie caruia devine recunoscuta drept cea mai faimoasa dansatoare din epoca. A fost distribuita apoi in rolul Odette – Odilia din „Lacul lebedelor”, dupa care a obtinut titlul de prima balerina. Au urmat turnee la Stockholm, Copenhaga, Praga si Berlin. In 1909, a aparut la Paris, in Baletele Ruse ale lui S.P. Deaghilev, in „Silfidele”. In acelasi an, a pornit in turneu prin cateva capitale europene si a fost remarcata de directorul Operei Metropolitane din New York, care i-a propus un contract de o luna de zile. A aparut pentru prima oara pe o scena americana in anul 1910. Fiecare fluturare a bratelor sale si fiecare salt pe aripile dansului s-au prefacut in dolari. Triumful alaturi de Mihail Mordkin, ca partener de scena, a facut sa curga multa cerneala in presa americana. A fost momentul in care s-a hotarat sa-si infiinteze propria companie, la inceput formata numai din zece membri. In acelasi timp, si-a facut debutul la Royal House din Londra, in 1911, impreuna cu trupa lui Deaghilev. 14 ani mai tarziu, compania sa a evoluat in 77 de orase americane si a sustinut 238 de spectacole, in 26 de saptamani. Au urmat mari succese in Spania, Canada, Venezuela, Mexic, Ecuador, Japonia, China, India si Egipt. Castiga 600 de lire sterline pe seara si folosea 2.000 de perechi de incaltari pe an, potrivit revistelor vremii.
A fost o pasionata de inot si de jocurile de noroc, in special de pocher. De asemenea, a fost interesata de dansurile traditionale indiene si japoneze. Nume ca Pavlova sau Nijinski au ramas pentru totdeauna in memoria intregii lumi, chiar si a celor ce nu sunt pasionati de balet.