Bolnavii au pe masa aceeasi mancare ca si puscariasii

In Romania, in timp ce hrana zilnica a unui detinut trebuie sa-i asigure obligatoriu minimum 2800 de calorii, indiferent cat costa, masa unui copil bolnav trebuie sa se incadreaze intr-o valoare fixa – de cateva zeci de mii de lei, pe care Guvernul, daca vrea o mareste periodic, daca nu – nu. Iar in spitale, daca se depasesc aceste valori, cei responsabili sunt buni de plata.
Cu alte cuvinte, cresterile de pret nu afecteaza puscariasii, insa fac si mai dificila respectarea valorii alocatiei de hrana a celor aflati pe un pat de spital sau in centrele de plasament pentru copii si batrani.
***
La Penitenciarul din Ploiesti, ca la orice alta puscarie din tara, meniul este alcatuit in functie de prevederile unui ordin al Ministrului Justitiei din 2001, ce stabileste numarul de calorii necesar unui detinut : 2800. Condamnatilor care efectueaza munci grele li se asigura un surplus de 1065 de calorii, iar celor cu activitati mai usoare – un plus de 790 de calorii. De retinut ca din meniul detinutilor carnea nu trebuie sa lipseasca. Ce mananca un condamnat in institutia ploiesteana ? Iata un exemplu de meniu: ceai, margarina, biscuiti, marmelada, sunca – dimineata, ciorba de rosii si iahnie de fasole – la pranz, iar seara – pilaf cu carne. Daca da boala peste un detinut, atunci i se asigura o dieta speciala, echivalenta a 3175 de calorii. Iata un exemplu: ceai, margarina, biscuiti, ou, branza, marmelada – dimineata, bors de cartofi, piure cu carne – la pranz si gris cu lapte – seara. Costul a trei mese pe zi, echivalente a 2800 de calorii, este, in medie de 34. 000 de lei, cu TVA. Da ati citi bine ! Potrivit reprezentantilor institutiei, acest cost mic se explica prin faptul ca alimentele sunt procurate la preturi sub cele ale pietei, prin licitatie, dar mai ales prin faptul ca provin din gospodaria proprie sau gospodariile altor penitenciare.
De exemplu, carnea de porc se cumpara cu 80.000 de lei /kg, painea cu 8000 de lei/kg, cartofii cu 5000 de lei /kg etc. De sarbatori si de Ziua Nationala, cei care ispasesc pedepse privative de libertate pot beneficia de mese mai gustoase, cu mancaruri traditionale, desert, fructe etc. In restul zilelor, daca fac mofturi la ce le da statul,- oricum mai mult decat bolnavilor- ei au dreptul sa primeasca, de acasa, pachete cu mancare. La Penitenciarul Targsor, majoritatea alimentelor sunt asigurate din gospodaria proprie – ce se intinde pe 40 de hectare de teren. Aici se cultiva legume si se cresc 700 de porci. Doar cateva tipuri de alimente – margarina, paste fainoase, zahar se cumpara prin licitatie.
***
Pentru bolnavi, alocatiile zilnice de hrana sunt stabilite de Guvern, periodic ( de obicei o data pe an ). Ultima reactualizare a acestora a avut loc in 2005. Pentru copiii bolnavi, de exemplu, valorile sunt: 15.000 de lei – nou- nascuti sub o luna, alimentati natural; 35.000 de lei – cei sub o luna, alimentati artificial sau mixt; 46.500 de lei- copii intre 1-3 ani, 52.000 de lei- copii intre 3-18 ani, 65.000 de lei- copii intre o luna- un an. Mese mai substantiale au copii bolnavi de SIDA, TBC, neoplazici sau cu diabet – 72.000 de lei/ zi. Meniurile sunt diferite, in functie de afectiuni, acestea fiind stabilite de dieteticieni, pe baza recomandarilor medicilor. La Spitalul de Pediatrie din Ploiesti, un meniu ce valoreaza 52.000 de lei, pentru un copil intre 3 si 16 ani, este format din: ceai, paine, unt, gem – dimineata; ciorba de zarzavat, paste cu sos, carne de pui, eugenie – la pranz; mancare de mazare si compot de ananas- seara. Evident, insa, ca un adolescent nu are acelasi apetit ca un prescolar! Carmen Popescu, dieteticianul spitalului, ne-a precizat ca, tocmai de aceea, cei care doresc primesc supliment.
Statul este, in schimb, mai putin generos cu mamele sau cu alte rude care se interneaza cu copiii, fixandu-le o alocatie de numai 40.000 lei/ zi. Acestea au acelasi meniu precum cei mici, dar fara desert.
Pentru persoanele din institutiile de asistenta sociala, nivelurile alocatilor de hrana sunt similare celor destinate bolnavilor: 50-70 de mii de lei pentru copii din centrele de plasament, 60.000 de lei pentru elevii intre 7-18 ani si tinerii intre 18- 26 de ani din invatamantul special, 50.000 pentru cei care mananca la cantinele de ajutor social etc. Unul dintre directorii de spital din Ploiesti ne spunea ca, la aceste alocatii, este aproape imposibil sa se asigure un meniu care, in medie, este stipulat sa ajunga la 2.800 de calorii pe zi (cam ca la puscariasi). iar cum spitalele nu au gospodarii proprii, unde sa creasca porci si sa cultive cartofi, intelegeti dumneavoastra, totusi, cine mananca mai bine…