Nebunia platii concediilor medicale ii mai imbolnaveste o data pe asigurati
Zeci de prahoveni aflati in concediu medical bat, zilnic, drumul intre Casa Judeteana de Pensii si Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate in speranta sa urgenteze transferul de acte intre cele doua institutii, in baza carora isi pot primi banii. Cele mai afectate sunt mamicile care au terminat concediul post-natal si nu isi pot depune dosarul pentru indemnizatia de crestere a copilului, fiindca le lipseste certificatul medical. La o luna de cand verificarea si plata concediilor medicale (de boala, de sarcina si lauzie, pentru ingrijirea copilului bolnav si de risc maternal) a intrat, conform legii, in atributiile Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, aceasta nu cunoaste exact cum ar trebui sa procedeze, pentru ca normele metodologice sunt, tot de o luna, in faza de proiect. In plus, in bugetul pe ianuarie al CJAS nici macar nu au fost prevazute astfel de cheltuieli, care se vor suporta, de acum inainte, din fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.
• Angajatorul plateste doar pentru 17 zile de boala
Dar nu toate concediile medicale sunt platite direct de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Conform ultimelor reglementari oficiale, o parte dintre indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca (concedii de boala), trebuie achitate de angajatori. Mai exact, agentul economic care are pana la 20 de salariati va acorda indemnizatiile incepand din prima si pana intr-a saptea zi de concediu de boala, cel care are intre 21 si o suta de angajati, din prima si pana intr-a 12-a zi, iar cel cu peste o suta de salariati, din prima pana intr-a 17-a zi. Din ziua imediat urmatoare termenului maxim, sumele cuvenite asiguratilor se acorda din fondul national unic de asigurari de sanatate, de catre CJAS. In timpul unui an calendaristic, un asigurat poate sta in concediu de boala cel mult 183 de zile. Dintr-a 91-a zi, insa, concediul va fi prelungit numai cu avizul medicului expert in asigurari sociale, care are calitatea de a decide un concediu chiar si mai mare de 183 de zile, daca astfel se evita pensionarea celui in cauza. In situatia unor boli deosebite, durata concediului este mult mai mare. Astfel, cei care au tuberculoza meningeala, peritoneala sau urogenitala, inclusiv la glandele suprarenale, precum si cei cu SIDA ori cancer de orice tip, in functie de stadiul bolii, au dreptul la un concediu de pana la un an si jumatate. In bolile “obisnuite”, cuantumul indemnizatiei pentru incapacitatea temporara de munca va fi de 75%, iar in celelalte (tuberculoza, cancer, SIDA etc.), de 100%, din media veniturilor din ultimele sase luni anterioare primei zile de concediu medical. Plata se face de catre angajator, pentru situatiile precizate mai sus, cel tarziu odata cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectiva. Pentru tot ceea ce intra in atributiile sale (concedii de boala, de sarcina si lauzie, de ingrijire a copilului bolnav, de risc maternal), Casa de Sanatate va achita drepturile pana pe data de 10 a lunii urmatoare celei pentru care s-a acordat concediu medical.
• Pana la 31 martie, acelasi formular de certificate medicale
Din cauza intarzierii clarificarilor legislative, pana in 31 martie va ramane in vigoare actualul formular de concediu, care va fi ridicat de catre medici tot de la Casa Judeteana de Pensii. Abia din aprilie, CNAS va introduce un nou tipizat de certificat, care va fi gasit la CJAS. Certificatul va putea fi eliberat de un medic de familie, medic specialist din ambulatoriul de specialitate sau din spital. Medicul de familie va avea dreptul sa acorde concediu medical pentru cel mult 14 zile calendaristice, in una sau mai multe etape. Dupa aceea, certificatul va putea fi prelungit doar de catre medicul specialist din ambulatoriu (policlinica) sau spital. In total, pe parcursul unui an, medicul de familie are voie sa dea cel mult 45 de zile calendaristice de concediu medical. La externarea din spital, pacientul, care are asigurare de sanatate, va primi una pana la sapte zile de concediu medical. In cazurile speciale, insa, cu aprobarea sefului de sectie, se dau si pana la 21 de zile calendaristice. In ceea ce priveste cazurile de urgenta medico-chirurgicala, certificatul de concediu medical este eliberat de medicul de familie, de doctorii din ambulatoriul de specialitate, de la camera de garda, de la Ambulanta sau centrul de permanenta, pana la cel mult trei zile. De la camera de garda se obtine certificat numai in cazul in care pacientul s-a prezentat sambata, duminica ori in zilele de sarbatoare legala. Certificatele de concediu medical se completeaza si se elibereaza la data la care pacientul este examinat. Daca medicul nu l-a putut examina, certificatul se emite si retroactiv numai cu 24 de ore. Exceptie fac doar cazurile de sarcina si lauzie, internarea in spital, imobilizarea in aparat gipsat ori situatiile pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale, respectiv cazul in care concediul depaseste 90 de zile.
***
Pentru concediile din luna decembrie 2005, prahovenii vor fi nevoiti sa se adreseze tot Casei Judetene de Pensii. CJAS asteapta, deocamdata, publicarea in Monitorul Oficial a normelor metodologice. Cu siguranta, plata concediilor medicale se va face abia in februarie, dupa ce va fi promovata o ordonanta de suplimentare a bugetului.