Bolnavii, copiii si batranii sunt cei mai vulnerabili la frig

– Domnule doctor, ce trebuie sa faca populatia, in aceste zile cu temperaturi extrem de scazute, pentru a evita aparitia problemelor de sanatate?
– Tuturor li se recomanda sa limiteze pe cat posibil expunerea la frig, iar daca deplasarile sunt necesare, sa se protejeze cu haine corespunzatoare – imbracaminte si incaltaminte foarte groase. Totodata, trebuie asigurat un confort termic atat in locuinta, cat si la locul de munca.
– Care categorii de persoane sunt mai vulnerabile la frig si ce masuri de precautie se impun in cazul lor?
– Cei mai expusi la decompensari, in aceasta perioada, sunt cei cu afectiuni respiratorii, renale si reumatismale. Ei nu trebuie sa renunte la tratamentul medicamentos prescris de medic si sa nu se incalzeasca prin consum de alcool, ce poate face mai mult rau decat bine. Asta deoarece vasele de sange se dilata, pierderile de caldura sunt mari, iar termoreglarea presupune un consum mare de energie, pe care organismul celui in suferinta nu o are. Bolnavii cardiaci trebuie, de asemenea, sa -si ia medicamentele si sa iasa cat mai putin din casa. Persoanelor predispuse la crize anginoase li se recomanda sa-si ia cu ele nitroglicerina daca sunt nevoite sa se deplaseze. Vulnerabili la frig sunt, de asemenea, si varstnicii si copiii. De altfel, copiii cu varste de pana la cinci ani nu ar trebui sa fie scosi din casa, dar daca totusi merg la gradinita sau la cresa, e indicat sa fie imbracati corespunzator.
– Care sunt riscurile la care se expun cei care nu respecta aceste recomandari?
– In primul rand, pot aparea degeraturi ale picioarelor, mainilor, urechilor si nasului, de aceea este necesara purtarea caciulii, a manusilor si a unei incaltaminte confortabile. Atunci cand temperaturile scad mult sub 0 grade Celsius, chiar si la cei care in mod normal nu au probleme cu circulatia periferica, aceasta devine deficitara. In cazul persoanelor cu afectiuni respiratorii, este posibil sa apara infectii pulmonare, ce pot evolua catre pneumonie, bronhopneumonie sau abces pulmonar, daca bolile sunt cronice. Pentru persoanele cu afectiuni reumatismale, expunerea prelungita la frig, fara luarea unor masuri de precautie, are ca efecte: aparitia durerilor la nivelul articulatiilor, blocarea acestora, si chiar imposibilitatea de a se deplasa, iar la cele cu boli renale – reacutizarea unor infectii cronice pana la decompensari mai grave cum ar fi declansarea unei insuficiente renale.
– In ultimele zile a crescut numarul solicitarilor catre Serviciul de Ambulanta?
– Nu, dar ne asteptam ca in zilele urmatoare, din cauza gerului, numarul apelurilor, in special din partea celor de varsta a treia, sa se mareasca. Va pot spune, insa ca aseara (duminica -n.n.) in jurul orei 20,00, cineva a solicitat o ambulanta pentru un barbat de aproximativ 50 de ani, fara adapost, gasit in apropierea Bisericii „Sfantul Pantelimon”. Echipa de medici care a ajuns la locul respectiv a constatat, din pacate, ca acesta decedase de aproximativ 30 de minute.
Ana-Maria VALUTA