Tanti Tamara

Pe gardul lui tanti Tamara nu s-a cocotat nici un roman prost si invidios, sa moara de ciuda uitandu-se cum capra matusii creste intr-un an cat altele in cinci secole. Stiu eu ce spuneti, ca n-are gard! De fapt, ca si-a pitit capra in garsoniera aceea de bloc, ma rog, apartament cu doua camere, ce-o fi, si-a crescut-o in taina, cu un talent iesit din comun de-a umfla-o peste noapte. Cum de n-o fi crapat de la sine, nu putem sti. Cert este ca tanti Tamara n-a avut nevoie de milionul de dolari truditi la sfarsitul vietii, daruindu-i pur si simplu nepotului sau ideal. Doar n-ati fi vrut, cum fac filantropii varstnici din filme, sa-si mai spele din pacatele din tinerete, sa doneze averea vreunui orfelinat sau unei fundatii care se ocupa de dezvoltarea aptitudinilor manageriale picate hodoronc-tronc, pe inteligenta cuiva, asa cum s-a intamplat cu tanti Tamara. Toata tara e plina de batranele destepte. Ca ele se brodesc fix in familiile oamenilor care si-au facut nume din politica sau functie, e alta mancare de peste.
Asa va trebuie! In loc sa va fi sprijinit cu coatele de gardul vecinului, mai bine v-ati fi ocupat de vrabia pe care soarta a pus-o in mana fiecaruia dintre voi. Macar s-o fi tinut bine pe-aia, dar ma tem ca i-ati dat drumul pe cioara de pe gard…
Ei bine, va mirati de ce tanti Tamara nu e la ilicit ? Pai cum sa fie, cand celebra matusa e multiplicata in mii si mii de exemplare. Fiecare ins are Tamara lui. E suficient sa arati codul si, gata, tanti de la X partid o recunoaste pe tanti de la justitie. Nu fiti rai, isi fac si ele acolo, niste mici servicii, ca intre nababi, ce dracu’! Sa fiti multumiti ca nu s-a pornit si intre ele razboiul, asa cum se poarta intre putere si opozitie. Si sotia cu chitante, care a scos un fost ministru dintr-un mare bucluc, e o tamara, in felul ei.
Voua, romanilor fraieri, care va pierdeti timpul zgaindu-va la Tamarele care-si ridica brusc viloaie dintr-o pensioara de 2-3 milioane, asa va trebuie! V-a trebuit agricultura? Na matusi care au robotit o viata intreaga pe camp si n-au fost in stare decat sa agoniseasca o casuta, pusa si aia in zona inundabila, si in cel mai fericit caz o vaca si-o caruta! V-a trebuit serviciu? Na salariu minim pe economie! Si, na guvern condus de tanti Tamara!
M.B.