Contraceptivele. Contraceptivele injectabile sunt solutii care contin un hormon asemanator progesteronului produs de organism. Acestea trebuie folosite numai la recomandarea si sub supravegherea medicului. O doza se injecteaza in primele zile ale menstruatiei, iar urmatoarele injectii se fac la interval de 8-12 saptamani.
In cazul in care ati uitat sa faceti la timp injectia, adresati-va urgent unui cabinet de planificare familiala, deoarece va trebui sa utilizati, in paralel o alta metoda contraceptiva. Acest tip de anticonceptionale actioneaza impiedicand eliberarea lunara a unui ovul. Secretia colului uterin se ingroasa, impiedicand patrunderea spermatozoizilor in uter.
Metoda nu influenteaza desfasurarea actului sexual si este eficienta in 99 la suta dintre cazuri. Poate fi folosita de majoritatea femeilor, inclusiv de cele care alapteaza si cele care nu pot utiliza pilula contraceptiva combinata. Contraceptivele injectabile nu sunt insa recomandate persoanelor cu probleme cardiovasculare, cu unele forme de cancer, celor care urmeaza tratamente cu anticonvulsivante sau au sangerari genitale din cauze necunoscute. Ca urmare a utilizarii acestei metode pot aparea si unele probleme: tulburari de menstruatie, cresteri in greutate, sangerari intre menstruatii, dureri la nivelul sanilor, instabilitate emotionala. Daca apar sangerari abundente, urinari frecvente, dureri mari de cap, cresteri rapide in greutate, mergeti imediat la medic.