Liber la renta viagera !

De la 1 ianuarie 2006, in fiecare judet s-au infiintat oficiile de renta viagera agricola, ca birouri in cadrul reprezentantelor teritoriale ale Agentiei Domeniilor Statului. Aceste oficii fac operationala Legea 247/2005 privind acordarea rentei viagere, cei interesati putandu-se deja adresa cu solicitarile, in cazul Prahovei, la sediul de pe Strada Anton Pann, din Ploiesti, a Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, unde fiinteaza si ADS. Amanunte – atatea cate se cunosc in acest moment – legate de modul de acordare a rentei, ni le-a oferit ing. Dumitru Oproiescu.
– Cine poate primi renta viagera si in ce conditii ?
– Pot primi renta viagera proprietarii terenurilor agricole care au suprafetele in judet, au implinit varsta de 62 de ani si fac dovada ca au arendat terenul sau l-au vandut. Suprafata pentru care se poate acorda renta este de maximum 10 ha, detinut la data aparitiei Legii 247 (22 iulie 2005) cu conditia ca tot terenul sa fie arendat/vandut, mai putin 0,5 ha, lot pe care omul poate sa-l opreasca pentru folosinta sa. Daca vrea, fireste, sa pastreze aceasta suprafata. Atentie, insa, terenurile trebuie sa fie la prima instrainare! Cel care a cumparat lotul agricol in 2000, sa zicem, nu are dreptul la renta. In schimb, sund admise donatiile.
– Ce are de facut omul ?
– Vine la noi cu un dosar care cuprinde: o cerere tip, o copie dupa actul de identitate, o copie a contractului de vanzare sau a contractului de arenda, dovada intabularii Contractului in cartea funciara, respectiv a inregistrarii contractului de arenda la primarie si declaratia pe proprie raspundere referitoare la indeplinirea conditiilor legale (faptul ca la intrarea in vigoare a legii nu avea mai mult de 10 ha in proprietate si angajamentul de a mentine in proprietate sau folosinta cel mult 0,5 ha dupa primirea rentei). Pot veni si proprietari care n-au vandut/arendat terenul. Depun si ei o cerere, noi facem o baza de date si, fiindca statul deocamdata nu cumpara si nu vinde, le putem facilita noi o asemenea operatiune.
– Care este valoarea rentei si cand va fi ea platita ?
– 100 euro/ha/an in cazul vanzarilor si 50 euro/ha/an in cazul celor arendate. Plata se face in anul urmator, in primele sase luni.
– Cine plateste renta si prin cine ?
– Dosarele vor fi verificate la Bucuresti si, o data admise, se elibereaza carnetul de rentier. Banii – acordati de statul roman – pot fi primiti imediat, prin card sau prin mandat postal, in functie de preferinta fiecaruia. As vrea sa precizez insa ca legea e la inceput de aplicare si e posibil sa apara situatii noi in teren care vor fi corectate pe parcurs.
Maria BOGDAN