Disfunctionalitatile privind acordarea indemnizatiilor de crestere a copilului vor fi eliminate pana in februarie

– In aproape o ora cat a durat vizita dumneavoastra in Prahova, ati avut timp sa luati pulsul activitatii in toate institutiile subordonate Ministerului Muncii?
– Nu numai din asemenea vizite aflu despre activitatea institutiilor subordonate. Acum sunt in drum spre Brasov, insa am facut o escala in judetul dumneavoastra, in principal pentru a ma informa asupra modului in care se aplica prevederile ordonantei ce reglementeaza acordarea si plata indemnizatiei de crestere a copilului, dar si despre cum decurge procesul de acordare a ajutoarelor pentru caldura. De altfel, din rapoartele periodice pe care le transmit institutiile subordonate – Directia de Munca, Casa de Pensii, Agentia de Ocupare a Fortei de Munca, Inspectoratul de Munca – dar si din desele intalniri cu conducerile acestora – stim in orice moment ce se intampla. In Prahova lucrurile merg bine. Iar in ceea ce priveste indemnizatiile de crestere a copilului, dintre cei 4.500 – 5.000 de potentiali beneficiari, peste jumatate dintre dosarele aferente au fost prelucrate pana in prezent. De fapt, nici in 2005, cand s-a derulat, de exemplu, amplul proces de recalculare a pensiilor sau cel de acordare a ajutoarelor de caldura nu am avut probleme deosebite in acest judet. Greutatile au fost, mai degraba, de natura logistica: personal putin, tehnica de calcul insuficienta etc.
– Stiti, atunci, ca sunt nemultumiri legate de schimbarile survenite in acordarea indemnizatiei de crestere a copilului?
– Chiar daca sunt oameni nemultumiti de aceasta schimbare, de deranjul pe care au fost nevoiti sa-l suporte, estimam ca pana in februarie lucrurile se vor aseza. Pana acum, nu a existat o evidenta clara a beneficiarilor acestei indemnizatii, or dupa preluarea dosarelor de catre Directia Muncii vom sti exact despre ce este vorba, facand, astfel, ordine in sistem. Multi dintre cei care au beneficiat pana acum de aceste drepturi au avut probleme. Mii de angajatori, la nivel national, desi au dedus acesti bani din CAS, nu au platit, mamicilor indreptatite, indemnizatia. Astfel, s-au inregistrat plati neefectuate in valoare de aproape 12 miliarde de lei. Restantele la plata drepturilor cuvenite pe lunile anterioare lui decembrie 2005 vor fi achitate de catre Casa de Pensii. Cu noua schimbare, toate aceste inconveniente vor fi eliminate. Mai mult, pentru a simplifica lucrurile, intentionam sa reanalizam unele aspecte, ca de exemplu, obligatia beneficiarului de a depune lunar, la primarie, o declaratie pe propria raspundere.
– Nemultumiri au si persoanele al caror venit depaseste doar cu un leu valoarea limita de la care se acorda de catre stat diferite ajutoare…
– Din nefericire, sunt multe astfel de situatii. Dar undeva trebuie sa se traga o linie. Asta este matematica. Intotdeauna va exista o limita, oricare ar fi ea, de care unii vor fi avantajati, si altii – nu. Schimbarile legislative din ultima vreme in intreg sistemul de asistenta sociala, proiectele de legi pe care le promovam exact asta urmaresc: sa ii ajute pe cei care au nevoie, exact cu ce au nevoie.
Graziella CHITU