Social-democratii vor sa stranga randurile
Ieri dupa amiaza, la Ploiesti a avut loc o intalnire a presedintelui PSD – Mircea Geoana cu intreg Consiliul judetean al partidului, in cadrul sedintei ordinare a acestui organism. A fost o analiza a activitatii desfasurate de organizatie dar s-a dorit si o relansare a social-democratiei si a PSD, obiectivul declarat fiind preluarea guvernarii. S-au exprimat astfel critici si nemultumiri, s-au prezentat opinii cu privire la imbunatatirea activitatii organizatiilor locale si la relatia dintre cadrele de conducere si oamenii partidului din teritoriu. In acest context, Noul Contract social pentru bunastarea fiecarui roman – adoptat de Consiliul national al PSD, a fost prezentat ca document programatic care sa stea la baza actiunilor tuturor organizatiilor. De asemenea, tot pentru a schimba opinia despre o anume rupere a legaturilor dintre centru si teritoriu, s-a prezentat intentia infiintarii unui Consiliu consultativ al partidului, care sa-i cuprinda pe toti cei care au contribuit la performantele PSD de-a lungul timpului si, prin acestia, sa se realizeze o apropiere de oameni si sa se dea un mesaj de unitate.
Cu jalba in protap la conducerea PSD si la Guvern
Profitand de prezenta la sedinta Consiliului judetean al PSD a presedintelui partidului – Mircea Geoana, si a presedintelui Consiliului national – senatorul de Prahova, Dan Mircea Popescu, social-democratii prahoveni au adoptat o hotarare care a si fost botezata ca fiind „Apelul de la Ploiesti”. In prima parte a respectivului document, membrii organizatiei judetene a PSD solicita conducerii centrale a partidului o pozitie ferma fata de caracterul statului national, suveran si independent, unitar si indivizibil al Romaniei, fata de prigoana politica si presiunile la care sunt supusi alesii locali ai PSD si fata de prejudicierea partidului, produsa din interior sau din exterior. De asemenea, se propune analizarea „de urgenta a posibilitatii de schimbare a denumirii si statutului partidului” pentru a afirma mai clar mesajul de stanga cu care PSD a castigat alegerile din 1992 si 2000.
Intr-un al doilea capitol, “Apelul de la Ploiesti” se adreseaza Guvernului, caruia ii solicita sa asigure cetatenilor Romaniei „un trai decent”. Punctual, se cer: o rata medie de dezvoltare economica de cel putin 6% anual; diminuarea TVA la produsele de baza si la gazul pentru incalzirea locuintelor; pensie minima de 250 euro si salariu minim pe economie de 300 euro, anularea impozitului agricol pentru suprafetele mai mici de 2 ha; stoparea privatizarilor care pot prejudicia tara (Romgaz, Posta Romana, Loteria Nationala, Societatea Nationala de Radiocomunicatii, CEC; demararea de urgenta a lucrarilor la autostrada Bucuresti-Brasov.
Leon CHIRILA