200 de accidente, in medie, pe sezon

Partiile din Sinaia sunt principalele elemente de agrement ale statiunii in sezonul rece si faptul ca se afla la mare altitudine face ca sezonul de schi, de multe ori, sa se prelungeasca pana in aprilie-mai. Dintre ele se evidentiaza partia Valea lui Carp, considerata cea mai periculoasa de pe Valea Prahovei.
Situata pe versantul dinspre Sinaia al muntelui, intre Cota 2000 si Cota 1500, partia are o lungime de 2.500 metri si o diferenta de nivel de 600 de metri. Desi are marcajul cu punct negru, tocmai pentru a se sublinia gradul inalt de periculozitate, ea nu este folosita numai de schiorii experimentati, de multe ori aventurandu-se in acest loc si incepatori inconstienti, care arareori reusesc sa ajunga teferi la punctul de sosire, aflat in vecinatatea cabanei Valea cu Brazi.
In fiecare sezon, pe partie se intampla circa 150-200 de accidente (fracturi, entorse, intinderi de ligamente). Din fericire, nimeni nu a murit pana acum pe aceasta partie.
„De la inceputul anului, am avut peste 40 de accidente. Sezonul trecut, numarul acestora a fost ceva mai mic decat in anii precedenti. Marea majoritate a schiorilor sunt profesionisti sau cu o bogata experienta, dar accidente se vor intampla mereu. Daca vreti, e ca in circulatia rutiera. Chiar si soferii profesionisti sunt implicati in accidente, fie ca sunt, mai mult sau mai putin vinovati de producerea lor”, ne-a declarat Nicolae Cojan, seful de la Salvamont Sinaia.
Adrian BRAD