Fiica lui Stalin refuza sa se intoarca in Rusia

Ieri, unica fiica a fostului dictator sovietic Iosif Stalin, Svetlana Allilueva, a implinit 80 de ani. Ea si-a parasit patria si traieste in exil, in India, ducand un mod de viata extrem de retras. O singura data in viata, ea si-a permis sa-si aminteasca trecutul. Aceasta s-a intamplat in vara anului 1963, in satul Jukovka de langa Moscova, unde Allilueva a scris dintr-un foc, in 35 de zile, cartea de memorii intitulata „Douazeci de scrisori adresate unui prieten” („20 pisem k drugu”). Probabil, aceasta este una dintre cele mai bune carti epistolare ale secolului XX, ceea ce vorbeste despre talentul incontestabil al fiicei lui Stalin. Principalul laitmotiv al vietii sale este aflarea adevarului, in timp ce problema centrala o constituie relatia dintre tatal si mama sa, dintre putere si libertate, noteaza analistul rus Anatoli Koroliov.
Svetlana era rupta total de la informatiile veridice, chiar de la cele mai elementare. Ca si cum i-ar fi impartasit un mare secret, fratele sau mai mare, Vasili, i-a spus: „Stii, inainte tatal nostru era gruzin”. Pe atunci ea avea 6 ani si nu intelegea ce inseamna sa fii gruzin (georgian), astfel ca fratele i-a explicat: „Gruzinii umblau cu cerkeski (caciuli caucaziene din blana) si ii taiau pe toti cu sisul”.
Svetlana a resimtit moartea mamei sale ca pe lovitura teribila, insa despre faptul ca aceasta s-a sinucis a aflat abia dupa ani de zile, in timpul razboiului, cand, exersand limba engleza, a dat intr-o revista straina peste un articol despre tatal sau, de unde a aflat cu groaza ca „sotia lui Stalin, Nadejda Allilueva, s-a sinucis in noaptea spre 9 noiembrie 1932”.
Svetlana a vazut prima data ce inseamna cultul personalitatii lui Stalin chiar la ei acasa. Ea s-a indragostit de evreul Aleksei Kapler, regizor de film, iar Stalin a fost nevoit sa depuna eforturi titanice pentru a-si tempera furia ca sa nu-l impuste pe „nemernic”, ci ”doar” sa-l inchida intr-un lagar de concentrare.
Moartea tiranului a taiat nodul gordian, iar destramarea URSS a inceput de la fuga fiicei lui Stalin din tara. In 1963, dupa ce a primit pentru prima data permisiunea de a pleca in India, la logodnicul sau, Svetlana Allilueva, odata ajunsa peste hotare, si-a exprimat imediat dorinta de a primi azil politic. Acest fapt de senzatie a zguduit lumea de atunci la fel de mult ca si zborul lui Iuri Gagarin. De atunci au trecut 50 de ani, Svetlana a fost de mult iertata. In Georgia i-au fost promisi munti de aur, iar la Moscova o asteptau vaste apartamente si onoruri de tar, dar a refuzat categoric sa se intoarca.