Anca Boagiu – ministrul Integrarii Europene:
„Cel putin 10 ani ne vom chinui ca sa ajungem din urma statele UE”
– Doamna ministru, care este scopul vizitei dv. la Ploiesti?
– Mai bine zis, este vorba despre o actiune legata de responsabilitatile mele ca ministru al Integrarii Europene pe tema dezvoltarii locale si regionale durabile si a gestionarii fondurilor UE dupa aderarea tarii la acest organism. Am preferat sa vin aici pe considerentul ca sunteti un judet mare, cu potential economic important si vreau sa spun factorilor responsabili de aici ca suntem in fata unei provocari gigantice care inseamna gestionarea a peste 30 miliarde de euro in perioada 2007-2013. Avem un mare avantaj, dar si o mai mare responsabilitate, intrucat este vorba, pur si simplu, despre un val de finantare care ne-ar putea lua cu totul!
– Totusi, UE a cerut, cu insistenta, unele capete rapuse pe altarul luptei anticoruptie pentru ca 1 ianuarie 2007 sa fie data aderarii tarii. Dv. chiar v-ati oferit – e-adevarat, in gluma – ca o astfel de ofranda, pentru a se evita activarea clauzei si, respectiv, amanarea aderarii tarii. Acum, in ce masura capul lui Adrian Nastase – scos din politica, cel al lui Tender – bagat la racoare, si chiar al lui Dinu Patriciu – tinut, inca, sub presiune, pot sa satisfaca respectiva cerere?
– UE nu ne-a impus nimic, nu ne-a cerut nimic, ci ne-a aratat doar stadiul pe care trebuie sa-l atingem. Iar despre capete se poate spune ca ele vor fi atatea cate se impun si, in acelasi timp, ni le asumam singuri. Dar este foarte multa rumoare pe marginea acestor aspecte. Romania are un sistem judecatoresc bun, are o legislatie solida si sunt asigurate instrumentele necesare functionarii corecte a justitiei. E-adevarat, pana acum nu am mai avut asemenea procese, considerandu-se ca politicienii sunt de neatins si ca justitia este partinica. Acum ne intereseaza ca institutiile statului sa functioneze normal, sa nu transformam lupta anticoruptie intr-o vanatoare de vrajitoare. Iar unitatea de masura in lupta anticoruptie nu sunt capetele cazute, ci studiile de impact facute de institutii profesioniste, specializate in diferitele domenii de interes.
– Care ar mai fi domeniile ce ar mai putea activa clauza de salvgardare si, eventual, ne-ar putea amana accesul in UE?
– Anul trecut, s-au aflat sub incidenta clauzei de salvgardare 11 masuri, iar acum mai sunt doar doua: una legata de protectia frontierelor (noi asiguram granita externa estica a UE, a doua ca lungime intre statele membre), iar a doua – de lupta anticoruptie si reforma justitiei. De asemenea, in urma vizitelor expertilor UE, s-au mai constatat stagnari in absorbtia fondurilor UE, dar toate ministerele sunt mobilizate sa asigure o acoperire cat mai buna cu proiecte a fondurilor ce ni se aloca. Cu toate acestea, nu trebuie sa ne imaginam ca, a doua zi dupa integrare, Romania va arata cu totul altfel. Ne vom chinui cel putin 10 ani, pentru a atinge un nivel egal de dezvoltare cu cel al tarilor membre ale UE, cu tot sprijinul pe care ni-l acorda acestea. Iata de ce cred ca lupta cea mare de acum incepe! Si chiar vom continua monitorizarea, inclusiv dupa raportul de tara, din luna mai, chiar daca va fi favorabil; pentru ca totusi, dorim sa avem si o voce puternica in UE, odata integrati in acest organism.
Leon CHIRILA