Constantin Ticu Dumitrescu – indepartat cu un vot
––––––––––––––––––––––
Membrii Colegiului Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii l-au ales ieri, ca presedinte al institutiei, prin vot secret, pe fostul judecator Corneliu Turianu. El era propus pentru aceasta functie de PD si a obtinut sase voturi, cu unul in plus fata de Constantin Ticu Dumitrescu, propus de Guvern si sustinut, in principiu, de Alianta DA. Constantin Ticu Dumitrescu a demisionat din Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii dupa ce Colegiul l-a ales pe Corneliu Turianu in functia de presedinte al acestei institutii. Ticu Dumitrescu spune ca rezultatul votului este o lucratura la nivel inalt si ca nu se vrea cu adevarat deconspirarea securitatii. “Este un act la care trebuia sa ma astept. A fost o naivitate sa ma astept ca lucrarile vor decurge normal”, a comentat Dumitrescu. Basescu si Boc l-au inventat pe acest domn Turianu, a mai spus Ticu Dumitrescu. “Ca simpla rotita intr-un mecanism nu-mi pot pune in aplicare programul”, si-a motivat Constantin Ticu Dumitrescu demisia din CNSAS. Pentru Corneliu Turianu au votat reprezentanti PSD, PRM si cei ai PD.
Corneliu Turianu sustine ca a candidat incurajat de “personalitati de baza”
––––––––––––––––––––––
Noul presedinte al Colegiului Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS), Corneliu Turianu, a declarat ieri ca, initial, nu a avut intentia de a candida la sefia acestei institutii, insa ”personalitati de baza” din partidele politice i-au insuflat increderea necesara inca din momentul in care a fost ales simplu membru. Corneliu Turianu a afirmat ca nu-si explica gestul lui Constantin Ticu Dumitrescu, contracandidatul sau la presedintia Colegiului CNSAS, care a parasit sala de sedinte ”intempestiv” in momentul in care a aflat ca nu a castigat sefia institutiei. ”Cred ca aici a fost greseala domnului Ticu Dumitrescu, care s-a prezentat ca este presedinte, desi legea spune clar cum se alege presedintele”, a afirmat Turianu. El a explicat ca voturile au fost numarate de trei ori, precizand ca nu vede ”nici un motiv de contestare a alegerii”. Corneliu Turianu a spus ca prioritatile sale sunt legate de adoptarea regulamentului intern de functionare, iar apoi de trecerea efectiva la treaba pentru ca la CNSAS vor veni 1,3 milioane de dosare care vor trebui investigate. Referitor la acuzatiile care i s-au adus de catre Constantin Ticu Dumitrescu potrivit carora ar fi ”ciuntit legea deconspirarii”, Turianu i-a amintit acestuia ca, in legislatura 1996-2000, el si-a abandonat legea la Senat. ”Pentru aceste vorbe fara noima domnul Ticu Dumitrescu si-a cerut scuze in plenul Camerei Deputatilor si in fata comisiilor juridice si ne-am dat barbateste mana, nu vad de ce ar continua”, a mai spus presedintele CNSAS. Alianta D.A. si coalitia guvernamentala, puse in pericol de alegerea lui Turianu in fruntea CNSAS, considera liberalii.
PNL acuza presiunile lui Traian Basescu
––––––––––––––––––––––
Liderul grupului parlamentar al deputatilor PNL, Crin Antonescu a organizat ieri o conferint de presa in care a criticat schimbarea candidatilor la sefia CNSAS. Liberalii sustin ca dupa ce au cazut de acord in Alianta si in coalitia de guvernamant ca viitorul presedinte al CNSAS sa fie Ticu Dumitrescu, democratii au schimbat candidatul pe ultima suta de metri la presiunile lui Traian Basescu. Mai mult, Crin Antonescu il acuza pe presedintele Romaniei ca a preluat conducerea serviciilor secrete si protejezeaza fostele structuri ale securitatii. “Traian Basescu si-a subordonat intregul SRI si implicit protejeaza structurile fostei Securitati.La Cluj s-a vazut clar cum in spatele aurei de lumina pe care o degajau impreuna Boc si Basescu, trona ranjetul eternei si neasemuitei securitati”, a spus iritat Crin Antonescu. Liberalii sustin ca nu se vor lasa invinsi si ca vor cere presedintelui PNL, Calin Popescu Tariceanu, sa convoace de urgenta o intalnire a Coalitiei in care sa se ceara Partidului Democrat retragerea lui Corneliu Turianu. Deputatul George Scutaru sustine ca va initia strangerea unei liste de semnaturi la Camera pentru demiterea actualului presedinte CNSAS. “Avem nevoie de o treime din semnaturile deputatilor pentru a se dezbate aceasta problema in plen”, a declarat Scutaru. Pe de alta parte, liderul deputatilor PNL, Crin Antonescu, a anuntat ca liberalii vor elabora si propune singuri, de acum inainte, proiecte de lege privind securitatea si siguranta nationala, mai exact fara sprijinul democratilor. Si liderul grupului senatorial PNL, Puiu Hasoti, s-a declarat dezamagit de rezultatul votului CNSAS. “Sunt complet dezamagit si indignat de rezultatul votului pentru alegerea presedintelui CNSAS. Simbolul luptei pentru deconspirarea politiei politice, Constantin Ticu Dumitrescu, a fost redus la tacere prin diferite manevre, sub acoperirea votului secret”. “Alegerea lui Corneliu Turianu reprezinta cea mai mare disfunctionalitate si incalcare a cuvantului petrecuta in Alianta, deoarece stabilisem clar si fara echivoc sa-l sustinem pe Ticu Dumitrescu. Impunerea candidatului propus de PD ridica mari semne de intrebare asupra modului in care partenerii nostri au inteles sa-si respecte angajamentele asumate”, a mai spus Hasoti.
Alegerea nu are conotatie politica
––––––––––––––––––––––
Reprezentantii partidelor care au votat impotriva alegerii lui Ticu Dumitrescu ca presedinte al CNSAS spun ca acest lucru nu are vreo conotatie politica. Si PD si PSD sustin ca au preferat sa sustina o persoana capabila sa faca o echipa mai buna la CNSAS.Presedintele PD, Emil Boc sustine ca votul dat ieri de CNSAS pentru functia de presedinte al Colegiului nu are nici o conotatie politica in ceea ce priveste Partidul Democrat. “Dovada a acestui fapt este tocmai disponibilitatea celuilalt membru al Colegiului desemnat de PD, Dan Lazea, de a demisiona din functia de vicepresedinte in care a fost ales”, sustine Boc. Si presedintele PSD Mircea Geoana a declarat, ieri, ca, desi initial formatiunea sa decisese sa-l sustina pe Ticu Dumitrescu la presedintia CNSAS, in momentul in care s-au propus mai multi candidati, reprezentantii PSD au votat “pentru cel care li se parea ca este cel mai bine”.
Seful statului nu comenteaza
––––––––––––––––––––––
Presedintele Traian Basescu a refuzat sa comenteze situatia de la CNSAS. Seful statului a spus ca reprezinta o problema de care este departe si ca distanta si ca interes. Ticu Dumitrescu a declarat, intr-o conferinta de presa, ca Traian Basescu ar fi implicat in votul de ieri.
Premierul arata cu degetul spre PD
Premierul Calin Popescu Tariceanu a explicat ca Alianta si Coalitia au convenit sa-l sustina pe Constantin Ticu Dumitrescu la presedintia CNSAS si a cerut ferm democratilor sa-si respecte angajamentul, iar Turianu sa-si dea demisia nu numai din functia de presedinte al CNSAS ci sa demisioneze din Consiliu. Tariceanu a spus ca gestul lui Turianu implica o problema morala. Premierul s-a declarat “foarte dezamagit pentru ca a fost incalcata o intelegere a Aliantei si Coalitiei”. Marti seara are loc o intalnire a Coalitiei pe aceasta tema.
Liberalii cer, democratii nu cedeaza
––––––––––––––––––––––
In contextul mai mult decat tensionat, liberalii si democratii s-au reunit aseara in regim de urgenta, in sedinte separate.
Daca la un moment dat, prin vocea penelistului Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, s-a lansat ideea ca PD ar fi acceptat solicitarea PNL, exprimata inclusiv de premier, de a-l retrage pe Corneliu Turianu de la presedintia CNSAS, ulterior, Emil Boc a negat luarea unei asemenea decizii. Mai mult decat atat, el a declarat ca intregul scandal nu reprezinta nici o „masinatiune”, lucrurile fiind in acceptiunea sa deosebit de simple. Astfel, acesta a invocat faptul ca Turianu ar fi candidat din proprie initiativa si, fiind independent politic fata de PD, nu i se poate cere demisia. Intrebat telefonic despre atitudinea pe care o va avea in conditiile in care i se va cere demisia de catre PD, Corneliu Turianu a raspuns initial ca nu va accepta, ulterior lasand sa se inteleaga ca asteapta sa vada cum vor evolua lucrurile. In fapt, aseara, cand aceste randuri plecau spre tipar, situatia parea total scapata de sub control, vestile fiind din ce in ce mai contradictorii din toate partile implicate.