* 1-1, dupa un joc spectaculos, epuizant, plin de suspans
Nici un meci de fotbal desfasurat in Romania n-a cunoscut amploarea data, ieri, primei manse din sferturile de finala ale Cupei UEFA, dintre Rapid si Steaua, echipe ce au asezat Bucurestiul langa marile metropole ale lumii – Milano, Madrid, Porto si Roma – care au doua echipe calificate in fazele superioare ale cupelor continentale. Oameni cu turnee finale de campionat european sau mondial vizionate „pe viu” au spus ca o asemenea desfasurare de forte, ca aseara, in Giulesti, nu au intalnit nicaieri in lume. Nu mai putin de 1.500 de jandarmi, dislocati in zona, cu sase ore inainte de debutul partidei, au impanzit, pe o raza de un kilometru, Stadionul „Valentin Stanescu-Giulesti” si imprejurimile acestuia, oferind – ante-factum – o garantie a pastrarii ordinei publice. O mana de ajutor au dat si cei doua sute de jandarmi prahoveni detasati la fata locului, acolo unde traficul rutier a fost inchis pana dupa ora 23.00. Inainte de meci, existau temeri ca suporterii stelisti si-ar fi procurat bilete in plus fata de cele 850 acordate de organizatorii rapidisti, potrivit cerintelor UEFA, si ca – raspanditi prin arena – acestia puteau fi mai greu protejati, in cazul in care ar fi fost depistati de catre fanii gazdelor. In plus, un suporter al ros-albastrilor a fost retinut la intrarea in stadion, pentru a i se verifica autenticitatea biletului prezentat organelor de ordine. Pentru prima oara, in istoria fotbalului romanesc, Imprimeria Nationala – care a executat tichetele securizate de intrare pe stadion – a deplasat, in Giulesti, un laborator mobil, pentru a preintampina folosirea de bilete false.
Masurile extreme au mers pana acolo incat stelistilor care au dorit sa se deplaseze cu autoturismele proprii, la arena, li s-a cerut imperios sa le parcheze cat mai departe de „teatrul operatiunilor”, mai ales ca accesul spectactorilor in arena a fost permis cu trei ore si un sfert inainte de primul fluier al germanului Wolfgang Stark. Tribunele si peluzele au fost ocupate la capacitate chiar cu doua ceasuri inainte de ora oficiala, 20.45, circa 15.000 de norocosi iubitori ai fotbalului umpland stadionul.
Printre VIP-uri, s-au distins presedintele tarii, Traian Basescu, premierul Calin Popescu-Tariceanu si primarul general al Bucurestiului, Adriean Videanu, dar si destui oameni politici, printre care numarul unu al Senatului Romaniei, Nicolae Vacaroiu, care a recunoscut ca „sunt rapidist din tata in fiu. Pardon, fiul meu este stelist si avem mari discutii pe tema asta, la noi in familie” !
* Lacatus¿ – mostra de fair-play
–––––––––––––––––––––––
Pentru ca Gigi Becali a refuzat „sa ia masa cu utecistii”, aluzie la trecutul patronului Rapidului, George Copos, la dineul oficial, de la Hotelul „Crowne Plaza”, au fost prezenti doar presedintele Stelei, Marius Lacatus, si directorul executiv al clubului ros-albastrilor, Valeriu Argaseala. Chiar si managerul general Mihai Stoica a facut mofturi, promitand ca va fi, totusi, prezent la dineul oficial, de la partida retur, „fiind obligat de functie”.
La sosirea la stadion, ieri dupa-amiaza, Lacatus a dat dovada de fair-play, imbratisandu-se cu oficiali din tabara Rapidului, spre cinstea Romaniei in lume !
* Manelistii s-au bagat in fata
–––––––––––––––––––––––
Profitand de prilej, unul dintre manelistii cunsocuti, Adi de la Valcea, a si „trantit” cateva versuri legate de partida de aseara: Pe 30 martie / Se scrie istorie / Si UEFAantasticii / Se intrec intr-un derby ! Cu rima mai greu, mai fratilor ! Stiut drept un preferat al lui Gigi Becali, Adi de la Valcea a recunoscut, public, ca tine cu Steaua.
In schimb, cantautorul rapidist Victor Socaciu a promis ca – daca echipa lui de suflet isi va adjudeca trofeul Cupei UEFA – ii va compune un alt imn, cel din prezent facand referire doar la trofeele interne castigate de Rapid.
* Diversiuni inainte de meci
–––––––––––––––––––––––
Nu cu multe ore inaintea partidei de ieri seara, stelistii au bagat putin suspans, lasand sa se inteleaga ca ar avea probleme mari de efectiv. Joaca sau nu joaca Goian, Carlos sau Nicolita ? Aceasta era intrebarea care-i nelinistea pe fanii stelisti si-i bucura, nespus, pe rapidisti. Totul n-a fost, cum se mai spune in jargon fotbalistic, decat vrajeala. Nu numai ca toti trei au intrat pe teren, dar cel din urma a amutit aproape tot Giulestiul, atunci cand a deschis scorul inca din minutul 4 ! Executia lui Banel i-a placut si celebrului Ruud Gullit, aflat la meci, fostul international olandez fiind pe lista de antrenori a lui Fernando Martin – noul presedinte al Realului Madrid.
Astfel, duelul celor mai tineri tehnicieni din sferturile de finala ale Cupei UEFA – Razvan Lucescu (contract declarat: 70.000 de dolari) si Cosmin Olaroiu (150.000 de dolari) a debutat in forta, asa cum nimeni nu se astepta, pana si marii specialisti ai fotbalului anticipand un joc inchis, super-tacticizat. Dar nerabdarea tineretii si-a spus cuvantul. Trupa lui Oli a punctat prima, ba mai mult, in finalul reprizei, Oprita marcand, cu capul, la cornerul lui Nicolita, insa – spre norocul rapidistilor – mingea, trimisa cu efect, a depasit, in traiectorie, spatiul de joc, revenind, apoi, in teren, fapt sesizat de arbitrul asistent de pe acea parte !
A fost un prim mitan controlat de Steaua, semn ca votingul de pe site-ul UEFA, care o da pe echipa lui Olaroiu drept prima favorita la cucerirea Cupei UEFA (56,52% din sufragiile exprimate), a avut acoperire si pe teren, acolo unde trupa lui Lucescu junior a fost pe… locul al doilea. La fel ca si in votingul de la UEFA, Maftei si compania intrunind 28,49% din voturi. Dominata si tehnic, si tactic, Rapidul s-a multumit sa atace sporadic poarta lui Carlos, care n-a avut mai nimic de aparat, putinele oprtunitati ale alb-visiniilor venind in urma unor contraatacuri, ca si cum echipa gazda ar fi evoluat in… deplasare.
Steaua si-a facut jocul obisnuit al sau de pe terenuri straine, dar mai intens decat la Heerenveen si Sevilla, dovedind unui stadion mai mult de trei sferturi imbracat in culorile Rapidului ca nu poate fi supusa. Ci, din contra, ostilitatea din tribune ii vine manusa, avand experienta anului trecut, cand presiunea de la Valencia si Villarreal a fost simtitor mai mare.
* Scurt-circuitul portughezului Carlos
–––––––––––––––––––––––
Nici n-a inceput bine partea a doua a jocului, ca batrana arena de langa Gara de Nord a erupt, dubla gafa Ghionea-Carlos fiind taxata prompt de Viorel Moldovan, care a indeplinit formalitatea egalarii, din apropiere, dupa un sut si cu efect, si cu pamantul, naivul goal-keeper stelist scapand mingea pe sub el si oferindu-i-o pe tava autorului golului !
Pana la sfarsit, nu s-a mai marcat, ramanand 1-1, astfel ca Steaua porneste cu prima sansa la calificare si doar un 0-0, in retur, fiindu-i suficient.
Dragos TRESTIOREANU

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentINCHIDEREA EDITIE
Articolul următorEDITORIAL PRAHOVA