Unchiul lui Adrian Tarau – proprietar peste Castelul Cantacuzino

In anul 1911, printul Gheorghe Grigore Cantacuzino – poreclit, datorita bogatiei sale, „Nababul” – a cladit la Busteni un imens castel, realizat in stilul romanesc al secolului al XVII-lea. Fost prim-ministru, intre anii 1899-1900 si 1904-1907, acesta a lasat mostenire intreaga mosie de pe Muntele Zamora, care mai cuprindea un urias parc amenajat cu grote, cascade si fantani arteziene, precum si instinse suprafete de padure, numeroasei sale familii (a avut sase copii si o multime de nepoti). Numai ca regimul comunist i-a confiscat bunurile, in timp ce rudele printului s-au imprastiat prin toata lumea. Una dintre mostenitoarele de drept, Ioana Elisabeta Cantacuzino, a reusit, insa, dupa 1989, sa revina in tara si sa revendice o parte dintre fostele proprietati. Intre care si castelul din Busteni, folosit o buna bucata de timp ca sanatoriu al Ministerului de Interne. Dupa ce l-a obtinut, urmasa „Nababului” si-a dat seama ca nu-l poate administra, deoarece intretinerea unei asemenea proprietati ar fi costat o avere. Motiv pentru care l-a instrainat. Surse din cadrul Primariei Busteni, care au dorit sa ramana anonime, ne-au marturisit ca persoana care a cumparat castelul, in urma cu doi ani, se numeste Lucian Coltea si este o persoana cu dubla cetatenie: romana si americana. Daca numele vi se pare cunoscut, sa precizam ca Lucian Coltea este unchiul lui Adrian Tarau. De ce am pomenit de acesta din urma. Pentru ca este baiatul fostului prefect de Bihor, fugit din tara in 2002, dupa ce a fost cercetat penal pentru contrabanda cu produse petroliere si spalare de bani de catre procurorul Alexandru Lele. Mai nou, acelasi Adrian Tarau va organiza, impreuna cu Silviu Prigoana, turneul echipei nationale de fotbal pe continentul nord-american.
Revenind la unchiul sau, sa spunem ca, neoficial, se aude ca suma platita pentru cumpararea Castelului Cantacuzino ar fi fost de numai…800.000 de dolari. De ce asa de putin ? Se pare ca, in graba de a obtine bani, Ioana Elisabeta Cantacuzino ar fi facut o afacere proasta. Aceleasi surse sustin ca actualul proprietar i-ar fi promis ca imobilul va fi restaurat si repus in circuitul turistic, amanunt care ar fi inmuiat inima batranei. Alte voci ne-au spus ca, de fapt, Adrian Coltea renoveaza castelul cu gand sa-l vanda. De cumparatori, se zice, nu duce lipsa. Americani, belgieni, italieni – toti sunt de acord ca proprietatea este superba. Unde mai pui ca anumite persoane chiar i-au gasit o viitoare (posibila) intrebuintare: un parc de vanatoare, intins pe cel putin 100 de hectare !
Pentru a afla adevarul, l-am contact telefonic pe fostul director al sanatoriului MI, Iulian Fratila, angajat de Lucian Coltea pentru a supraveghea lucrarile de modernizare ale cladirii. Acesta ne-a declarat urmatoarele: „Din cate stiu eu, actualul proprietar doreste sa repuna Castelul Cantacuzino in circuitul turistic, motiv pentru care a incercat sa-l renoveze. Problema este ca se judeca, aproape de cand l-a cumparat, cu Ministerul Culturii, deoarece imobilul face parte din patrimoniul national. Noi nu am apucat decat sa refacem exteriorul, dupa care lucrarile au fost sistate”.
Asadar, o afacere incurcata, ale carei ite s-ar putea sa duca mai sus decat am crede.
Iulian MAXIM