Aceasta este masura reformei in sanatate cu care se lauda actualul ministru al sanatatii: oameni care se calca pe picioare in fata farmaciilor, speriati ca nu isi pot cumpara medicamentele supravietuirii. Ati vazut o imagine ca aceea surprinsa in aceasta fotografie si la inceput de ianuarie, si in prima parte a lunii februarie si in cea a lui martie si nu exista certitudinea ca nu se va repeta de multe alte ori.
De teama ca fondurile alocate pentru medicamente gratuite si compensate se vor epuiza, ca si in lunile trecute, cel mult in doua-trei saptamani, bolnavii s-au asezat ieri in fata unitatilor farmaceutice din Ploiesti chiar si de la cinci dimineata. Casa de Asigurari de Sanatate Prahova a repartizat, de la inceputul acestui an, farmaciilor din judet cu care are incheiate contracte, circa 54 de miliarde de lei in fiecare luna. Daca in 2005,suma a fost suficienta si chiar au ramas necheltuite, lunar,miliarde de lei, in primul trimestru al acestui an ele s-au dovedit insuficiente, crescand cam cu 20 la suta nu numai numarul retetelor prescrise, ci si valoarea acestora.
Din pacate, asa cum v-am mai informat, chiar daca exista bani, suma nu poate fi majorata, prin dispozitii ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate precizandu-se ca, pana la incheierea noului Contract-cadru, ele raman la nivelul mediei de anul trecut. Rezultatul ? Oameni gata sa moara la rand pentru cateva pastile pe care nu isi pot permite sa le cumpere la pretul intreg. Fiindca e vorba, in general, despre afectiuni cronice grave pentru tratarea carora este nevoie de medicamente scumpe si foarte scumpe. Cozile de la farmacii sunt precedate de cozile la medicii de familie, pentru obtinerea retetelor. Cand se va termina o asemenea bataie de joc? Greu de spus, fiindca pana la finalizarea procedurilor privind incheierea noului Contract-cadru s-a dovedit,in fiecare an, ca poate fi acelasi pas ca de la viata la … moarte. Aceasta continua sa fie, din pacate, trista realitate a trambitatei reforme in sanatate!
G.CHITU