Pentru a nu petrece sarbatorile in spital,
Consumati cate putin din fiecare mancare traditionala si beti
maximum doua pahare cu vin
– Doamna doctor, ce reguli de alimentatie trebuie sa se respecte, in zilele de Paste – mai ales de catre cei care au tinut post o perioada indelungata, astfel incat sa nu isi puna in pericol sanatatea ?
– Chiar daca abia asteapta sa se infrupte din mancarurile traditionale, oamenii trebuie sa fie cumpatati si sa consume din fiecare aliment cate putin. Dupa o perioada in care aportul de proteine animale a fost scazut, este cum nu se poate mai rau ca acesta sa creasca semnificativ. Organismul va fi supus unui efort extraordinar de mare, iar consecintele vor fi nefaste.
– Ce cantitate de alcool este recomandata ?
– Un pahar cu vin rosu se recomanda chiar pentru profilaxia bolilor cardiovasculare. O persoana care nu sufera de vreo afectiune ar trebui sa nu consume, intr-o zi, mai mult de doua pahare cu vin sau o sticla de bere si maximum 100 ml de tarie.
– La ce riscuri se expune o persoana sanatoasa care exagereaza cu consumul alimentelor si al bauturilor ?
– Abundenta alimentatiei si excesul de alcool pot duce la aparitia indigestiilor, precum si a colicilor biliare – ce se manifesta prin greturi, varsaturi si dureri in zona ficatului. In astfel de situatii, persoanei respective i se recomanda repaus alimentar, fiindu-i interzis consumul de oua, carne de miel, cozonac. Pentru ameliorarea simptomelor, ea trebuie sa bea ceaiuri de plante. Eu recomand oamenilor sa aiba in casa si medicamente antispastice , cum ar fi Nospa si Papaverina sau medicamente cu fermenti digestivi – Triferment, Colebil – ce pot fi luate chiar preventiv. Foarte bun este si Bilicolul, atat ca antispastic, cat si ca stimulent biliar. Fiind un produs din plante, nu are efecte secundare si contraindicatii.
– Ce sfaturi le dati celor cu boli cronice ?
– In primul rand, bolnavii nu ar fi trebuit sa tina post. Dar, cu toate astea, sunt oameni cu afectiuni cronice care tin sa respecte traditia ortodoxa. Mari probleme pot avea cei cu diabet, mai ales daca sunt si varstnici. Daca tin post, iar apoi mananca produse traditionale, fara a respecta sfaturile medicului, boala se decompenseaza si ajung la spital. Din pacate, unii nu mai urmeaza nici un fel de regim in aceasta perioada si considera ca daca iau medicamentele nu vor avea probleme. Ideea este gresita, deoarece regimul este cel mai important pentru a tine sub control diabetul. In cazul in care afectiunea se decompenseaza, diabeticii pot avea ameteli, tulburari de echilibru, greturi si pot ajunge pana la coma diabetica. Excesul alimentar este periculos si pentru cei cu ulcer. In cazul lor, decompensarea se manifesta prin dureri foarte mari in epigastru, cu iradiere posterioara, greturi, varsaturi. In situatii grave, bolnavii pot avea chiar hemoragii digestive, ce necesita internare urgenta. Cei care au ulcer trebuie sa manance moderat, iar alimentele sa nu contina condimente. Le este permisa o cantitate mai mica de vin decat celor sanatosi, iar taria le este interzisa.
O alta categorie de bolnavi o reprezinta cei cu hepatite si ciroze. Regimul lor alimentar este mult mai strict. Acestia nu au voie sa manance oua, alimente prajite, sa consume alcool. Cei cu boli renale au restrictie de proteine, iar in functie de severitatea bolii, medicul le recomanda o anumita cantitate de carne pe zi. Bolnavii cardiaci au restrictii in ceea ce priveste consumul de sare, iar consumul de tarie si de bere le este contraindicat. Cu exceptia celor cu cardiomiopatie dilatativa, care nu au voie nici un strop de alcool, bolnavilor le este permis sa guste vin. In functie de boala de inima a persoanei respective, aceasta trebuie sa tina cont si de alte recomandari ale medicului specialist. Concluzionand, bolnavii cronici nu trebuie sa se abata de la regimul alimentar impus de medic si nici sa intrerupa tratamentul, pe perioada sarbatorilor de Paste.
Ana – Maria VALUTA