Pensionarii ies in strada sa opreasca procesul de exterminare la care sunt supusi

De vorba cu Gheorghe Gradisteanu, presedintele Partidului Pensionarilor si al Protectiei Sociale

Maine, pensionarii prahoveni vor iesi in strada, pentru a-si exprima protestul fata de politica de marginalizare a lor dusa de catre guvernanti. „Nu vrem pomana, ci sa ni se dea dreptul nostru legitim, dupa atatia ani de munca, la un trai decent”, a motivat actiunea presedintele Partidului Pensionarilor si Protectiei Sociale, Filiala Prahova, Gheorghe Gradisteanu. Mai multe amanunte despre actiunea de maine, in interviul de mai jos.

– Proteste au mai fost si vor mai fi. In cazul dumneavoastra, al pensionarilor, credeti ca se vor solutiona problemele mai rapid decat in invatamant sau alte domenii ?
– Eu vreau sa va dau cateva exemple, pe care le puteti verifica. Sunt pensionari, in Ploiesti, care stau in pat pana la 10 dimineata. Am ramas si eu uimit. I-am intrebat de ce sunt atat de lenesi. Stiti ce mi-au raspuns ? Ca le este teama sa se scoale. Ca, atunci cand se vor da jos din pat, ii va apuca disperarea fiindca nu au bani sa-si cumpere o paine. Dati-mi voie sa afirm ca, in ceea ce ne priveste, cu sau fara stiinta, s-a declansat un proces de exterminare al acestei categorii. Daca nu vom gasi intelegere maine, sau in cel mai scurt timp, vom merge la Bucuresti. Aceasta actiune se desfasoara sau s-a derulat in toata tara. Suntem hotarati sa nu mai toleram aceasta bataie de joc. Am stat cuminti in banca noastra, ascultand promisiunile guvernantilor. Este momentul sa ne asculte si ei pe noi.
– Nu-i cam exagerata afirmatia ca se duce un proces de exterminare ?
– Cand vin la noi pensionarii si ne intreaba daca avem si pentru ei o sacosa cu mancare acum, in preajma Sarbatorilor, fiindca asta mai asteapta, zile din acestea, in care mai primesc cate ceva, cum sa fie exagerat ? In plus, termenul acesta nu-i aruncat asa, in vant. In 1992 erau, numai in Ploiesti, circa 74.000 de pensionari. Azi, mai sunt 52.000. Multi au „plecat” la Cimitirul Mihai Bravu. (…) Sigur, imi veti aduce drept argument varsta, dar eu va spun ca majoritatea au murit fiindca n-au avut ce sa manance sau din lipsa de medicamente. Repet, noi nu vrem pomana, ci dreptul legitim la un trai decent. De altfel, una dintre revendicarile noastre este de stabilire a pensiei minime la nivel de 250 de euro pe luna, iar maxima sa nu depaseasca trei salarii medii pe economie, indiferent de postul si functia detinuta.
– In privinta minimului, inteleg. De ce va „limitati” totusi la numai trei salarii medii ?
– Fiindca nu-i vorba de noi, cei care murim de foame, ci de imbuibatii din Parlament. Pe langa salariile de zeci de milioane, mai isi voteaza si pensii de te apuca ameteala. Daca vreti sa fac haz de necaz, pe noi ne-apuca lesinul din doua motive: de foame si de nesimtirea celor care, chipurile, au grija de noi.
– Din cate stiu, i-ati scris si presedintelui Basescu sa ia masuri…
– Da, se intampla prin ianuarie. Am primit un raspuns care suna la modul „Petitia dumneavoastra a fost inaintata ministrului Muncii si ministrului Sanatatii”. Si, cum ultimii nu s-au deranjat sa ne ajute cu ceva, vom cere si demisia acesora.
– Pe cati protestatari mizati maine ?
– Cred ca cel putin 500 se vor strange. Nu vin mai multi fiindca sunt ocupati cu activitatile agricole. Din aceasta cauza am organizat protestul sambata. Tot in aceeasi zi, si din acelasi motiv, se vor desfasura astfel de actiuni in Constanta, Craiova, si Arad.
Fl.TANASESCU