Maria BOGDAN
La conferinta de presa a liberalilor, organizata imediat dupa alegerea conducerii organizatiei judetene, vicepresedintele Horia Toma a declarat, printre altele, raspunzand la o intrebare, ca principalul dusman al PNL este Emil Calota. Si PSD, evident. Asta dupa ce lideri marcanti ai partidului au dezlantuit atacuri dure la adresa fratilor din guvernare, PD si Traian Basescu, lasand sa se inteleaga ca ura cea mai mare aici ar fi. Daca rafuiala cu PD e de inteles, dat fiind faptul ca democratii lovesc PNL la plex de cand a fost semnata intovarasirea lor politica – deh, daca n-ati vrut sa luati de buna intelepciunea din batrani – cu amestecul care pute – e imposibil de priceput de ce un partid aflat pe caii guvernarii vede cruciada vietii lui intr-un dusman si asa expediat pe banca opozitiei.
Doi: romanii au avut si au inca naivitatea sa creada ca trimit in Parlament si la Guvern oameni care sa rezolve problemele Romaniei. Din acest punct de vedere, am fi crezut ca dusmanii liberalilor sunt saracia populatiei, starea sanatatii, a economiei, pensioarele mici ale parintilor si bunicilor, coruptia care a frant sistemul de valori, inclusiv in politica, invatamantul, noroaiele din sate, inundatiile, firmele care au ridicat casele pentru sinistrati pentru ca apoi ele sa se darame de bine ce-au fost construite.
Trei: PNL uraste cel putin un sfert din populatia Ploiestiului si a Prahovei. Democratia pe care o invoca in special partidele se pare ca nu e inteleasa si acceptata in amanuntele ei chiar de catre politicieni. Ne place sau nu, in Romania exista oameni care voteaza PSD. Dupa cum altii voteaza PNL. Sau Partida Romilor. Sau PNG -ul lui Becali. PC-ul lui Voiculescu. Ori PD-ul lui Basescu. Sau raposatul PNTCD. Calota si PSD au in spate peste 50, respectiv 30% din sufragiile a 62% dintre ploiestenii cu drept de vot. Prin extensie, Horia Toma inseamna ca-i considera dusmani pe toti acesti oameni. O adversitate este de inteles. Dar mai mult de-atat, pe banii publici, este imoral sa simti. N-are decat sa nu-l suporte Horia Toma pe Calota. E liber sa-l provoace, ca individ, unde si cum vrea. E liber sa-i declare ura intre patru ochi. Dar a ridica acest sentiment la nivel de politica, de pe pozitia de demnitate publica scuze, e deplasat si riscant. Riscant fiindca intri in conflict cu principiile democratiei. Pentru ca e lipsa de maturitate sa-ti permiti sa urasti un sfert din tara stors de taxe si impozite. Si-apoi, Horia Toma e platit din banul public. Calota-la fel. Amandoi poarta girul unor oameni care au acceptat sa-i trimita in functii pentru a le implini lor doleantele. Si-n mod cert liberalii nu au fost inscaunati pentru a-i uri pe pesedisti. Horia Toma nu primeste salariu de parlamentar ca sa-l dusmaneasca pe Calota. Altele sunt considerentele pentru care li s-a dat si i s-a dat puterea. Iar faptul ca ele nu sunt intelese o dovedeste aceasta declaratie de ura viscerala, ridicata la rang de scop politic al PNL. Scuzati-ne?!