Comisia Europeana a anuntat ca a initiat actiuni legale impotriva a 17 state comunitare care nu au adoptat reglementarile Uniunii destinate incurajarii concurentei pe pietele gazelor si electricitatii. Austria, Belgia, Marea Britanie, Republica Ceha, Germania, Estonia, Spania, Finlanda, Franta, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Letonia, Polonia, Suedia si Slovacia vor primi avertismente pentru adoptarea insuficienta a reglementarilor Uniunii, iar Spania pentru aplicarea nesatisfacatoare a acestora.
„Statele membre trebuie sa aplice rapid si deplin directivele in domeniul gazelor si electricitatii, nu doar in forma dar si in substanta”, a declarat comisarul pentru Energie, Andris Piebalgs (foto). Unele tari au fost criticate pentru esecuri in domeniul biocombustibililor, al stocurilor de petrol, precum si in privinta gradului de utilizare a energiei regenerabile pentru producerea de electricitate. La nivel european se incearca crearea unei piete a gazelor si a electricitatii mai bine integrata, astfel incat consumatorii sa aiba o mai mare libertate in alegerea companiei care le asigura necesarul energetic.
Uniunea Europeana face eforturi si pentru dezvoltarea unei politici comune in privinta negocierilor cu furnizorii externi precum Rusia. Liberalizarea pietelor energetice din UE a inceput in urma cu sase ani, dar companii uriase cu statut de monopol domina inca afacerile din domeniul gazelor si al electricitatii, fapt care permite mentinerea preturilor la un nivel ridicat si impiedica aparitia unor noi companii concurente.
• Ingrijorare pentru dependenta fata de Rusia
In cadrul „Conferintei in domeniul energiei la Marea Neagra”, care a avut loc la Bucuresti, directorul Centrului pentru Studii Strategice si Internationale din SUA, Janusz Bugasky, s-a aratat ingrijorat de cresterea dependentei energetice a Europei fata de Rusia.
In prezent, mai mult de jumatate din energia europeana depinde de regiunea sud-estica, si doar 30 de procente depind de Occident, potrivit oficialului. Pana in 2030, dependenta de rusi ar putea atinge uriasul procent de 70%. Prin urmare, Janusz Bugasky a subliniat ca largirea UE ar trebui sa ia in calcul contextul de diversificare a furnizorilor energetici.
Intre timp, Rusia isi extinde reteaua de transport al energiei prin Balcani si zona baltica, iar statele apropiate geografic de Rusia – Ucraina, Serbia si Republica Moldova, trebuie sa evite sa redevina sateliti ai Rusiei.