La Sinaia si Busteni edilii au pregatit masuri punitive

Daca ar trebui sa definim, intr-un singur cuvant, ceea ce simt edilii primelor doua statiuni de pe Valea Prahovei fata de operatorii de salubritate care actioneaza in orasele administrate de ei, atunci am spune „nemultumire”. Insa chiar si acest termen nu poate exprima supararea primarilor din Sinaia si Busteni, vizavi de societatile Monstin si, respectiv, SSB. Atat Vlad Oprea, cat si Emanoil Savin, sustin ca pe toata perioada iernii cele doua localitati au intampinat probleme cu indepartarea zapezii, strazile marginase fiind adeseori ocolite de masinile dotate cu plug. In plus, numerosi localnici si turisti prefera sa arunce gunoaiele pe jos, refuzand sa le puna in containerele special destinate pentru deseuri menajere. „Cred ca nimic nu ma afecteaza mai mult decat sa vad orasul murdar. Si avem o societate de salubritate care functioneaza cu frana trasa. Sunt total dezamagit de serviciile prestate de SSB, care are la Busteni doar o masina, adeseori stricata, si cativa salariati, total insuficienti pentru a acoperi perimetrul ce le-a fost repartizat. Abia astept sa se termine contractul, ca sa pot scoate din nou la licitatie respectiva activitate. Domnul Pascu (senatorul PC de Buzau, Corneliu Pascu, proprietarul grupului de firme Iridex, care detine si firma SSB – n.r.) este colegul meu de partid, dar asta-i viata. Nu am ce face”, ne-a declarat primarul Emanoil Savin. Care a precizat ca, din aceasta cauza, s-a opus ca tariful operatorului de salubritate sa creasca cu 58 la suta, acceptand un procent de trei ori mai mic (20 %).
La randul sau, edilul-sef din Sinaia, Vlad Oprea, pare decis sa ia masuri impotriva societatii Montsin. Recent, el a propus – iar consilierii au votat favorabil – un proiect de hotarare prin care primaria a preluat administrarea rampei de gunoi, instaurand tarife acceptabile pentru depozitarea deseurilor manajere si lasand operatorul de salubritate cu ochii in soare. Chit ca explicatia oficiala a fost aceea ca autoritatile au preluat rampa ca sa… o inchida.

Gunoi de primavara „selectiv”, la Azuga

Primarul din Azuga, Adrian Purcaru, nu a dat semnale ca ar fi nemultumit de prestatia operatorului de salubritate Montsin. Ba dimpotriva, desfasoara un proiect comun zilele acestea. Orasul Azuga incearca sa aplice o metoda care va deveni obligatorie in toata tara, nu peste foarte multa vreme, dupa ce Romania va adera la Uniunea Europeana. Populatia orasului a fost solicitata sa participe la colectarea selectiva a deseurilor de hartie si plastic, rezultate din curatenia generala de primavara. Este vorba despre un proiect pilot, „Eracolect”, aplicat de Primaria Azuga, in colaborare cu Ministerul Economiei si Comertului – Comisia Nationala pentru Reciclarea Materialelor si cu societatea de salubritate Montsin Grup Sinaia. Special pentru campania de salubrizare a orasului, Montsin a amplasat peste tot containere de culoare albastra, pentru hartie si cartoane, respectiv de culoare galbena, pentru plastice. Firma de salubritate are un program stabilit pe zile, pentru preluarea deseurilor din diferite zone.
Cetatenii au fost rugati sa nu mai arda gunoiul in curti, gradini sau pe pasuni, asa cum se intampla, de regula, in anii trecuti, apel care, in general, a fost respectat. Pana la urma, toata chestiunea nu-i un moft, ci tine de civilizatie si de respectul fata de sine si de ceilalti oameni din colectivitate.
I.MAXIM
D.DIMACHE