Dan DIMACHE
Basescu, chipurile, si-a dat seama ca Tariceanu nu-i bun de prim-ministru. Si regreta frecvent, la fiecare emisiune televizata in care apare, ca l-a numit pe seful liberalilor in cea mai inalta functie din Guvern. E clar ca presedintele e suparat pe aliatul sau ca ii cam incurca planurile politice, si ca sa dam cateva exemple amintim doar de refuzul de a provoca anticipatele sau de a fuziona, de confruntarea pe tema serviciilor secrete, de divergentele in cazul Patriciu. Pe de alta parte, Basescu e atacat dur de liberali, si cum poate raspunde mai bine decat balacarindu-le liderul? Daca Tariceanu impreuna cu ai lui ar fi facut sluj, precum niste catelusi, si i-ar fi cantat in struna, mai mult ca sigur ca presedintele s-ar fi mandrit, acum, cu un asa sef al Executivului si s-ar fi felicitat intr-una pentru ca a avut mana buna la numiri. Dar asa…, e razboi.
Dincolo de micimea morala a politicii care se face pe meleagurile dambovitene, Traian Basescu s-ar putea sa aiba dreptate cand afirma ca Tariceanu este un prim-ministru slab. In treacat fie spus, nici pana acum Romania nu a avut cine stie ce valori in aceasta functie si nici mare branza n-au facut acestia. Dar parca nu se vede mai nimic in urma Cabinetului Tariceanu. Actualul guvern ar putea ramane in memoria romanilor ca fiind acela care n-a fost in stare sa refaca locuintele romanilor distruse de inundatii si alunecari de pamant. Asa cum ar putea foarte bine sa ramana drept cel care a asigurat trecerea spre Uniunea Europeana. Desi, cu siguranta, presedintele se va agita sa-si aroge el toate meritele aderarii, iar executivului sa-i paseze minusurile ce vor decurge din adaptarea la noua structura. Da, cum am spus, Tariceanu a avut ghinionul sa guverneze intr-o perioada marcata de calamitati extinse, are de strunit o coalitie precum un ghiveci, insa cota unica si… cam atat e prea putin pentru o jumatate de mandat.
Bun, daca Tariceanu e slab, cine ar fi mai de isprava ? Pe cine ne-ar putea recomanda domnul presedinte ? Pai, primul care s-a aratat disponibil ca sa faca treaba aceasta, adica sa preia Guvernul, este nimeni altul decat prietenul de pahar al lui Traian Basescu, cel ce se autointituleaza ursul din Carpati, razboinicul luminii, cavalerul dreptatii, cel mai puternic om din tara etc. Fara indoiala ca v-ati dat seama ca este vorba despre semifinalistul UEFA, Gigi Becali. Deunazi, la Consiliul National al PNG, stelistul a declarat ca il va da jos pe „politicianul-gandac”, adica pe Tariceanu, si-i va lua locul. Intr-adevar, veti spune, e nevoie de o anumita doza de nebunie ca sa preiei Guvernul. Dar nici chiar asa ! Apropo, Gigi nu e singurul. Mai e unul, pe numele lui Milut. Un fost candidat la presedintie, cu valoare de 0,3 procente, un baietas care s-a ocupat cu IMM-urile, penetecedist si invitat etern la emisiunile lui Dan Diaconescu. La ultima, ca de obicei, Milut Marian a indrugat verzi si uscate, el inchipuindu-si ca ofera „solutii”. Stiti cum a fost denumita emisiunea cu pricina ? „Extraordinarul Marian Milut, prim-ministru ?” Pardon, mai bine lasati-l pe Tariceanu !