Statele Unite ale Americii intentioneaza sa asigure aderarea Ucrainei la NATO pana la incheierea mandatului actualului locatar al Casei Albe, George W. Bush, in anul 2008, informeaza publicatia britanica The Financial Times, citand un inalt functionar din cadrul Aliantei Nord-Atlantice.
“Secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, va incerca sa se asigure de sprijinul altor parteneri din NATO in ceea ce priveste accederea Ucrainei la «Planul de Actiune pentru pregatirea in vederea aderarii in structurile nord-atlantice», o etapa-cheie ce precede invitatiei de aderare la blocul nord-atlantic”, potrivit aceluiasi ziar londonez.
“SUA ar dori ca Ucraina sa demareze acest plan in luna septembrie, mai exact inainte de summitul NATO din noiembrie de la Riga. Aceasta va permite Ucrainei sa devina membra a Aliantei inainte ca Bush jr. sa-si paraseasca postul la inceputul anului 2009”, apreciaza Financial Times. Publicatia britanica afirma ca presedintele american este favorabil largirii NATO, care isi pregateste un nou summit in 2008 ce va fi consacrat extinderii aliantei.
Autoritatile de la Kiev au invocat inca in iarna oportunitatea aderarii tarii lor la NATO in 2008. “Tinta noastra este 2008, cand va avea loc summitul extinderii, cand se asteapta un nou val al largirii blocului nord-atlantic. Speram ca acest val sa cuprinda si tara noastra”, a opinat adjunctul ministrului ucrainean de externe Vladimir Handoghi. Acesta si-a exprimat speranta ca la intalnirea informala a ministrilor de externe din tarile membre ale Aliantei, programata pentru ultimele zile ale lunii aprilie, la Sofia, sa aiba loc si o reuniune a comisiei Ucraina-NATO. Este o ocazie, in opinia sa, la care ar putea fi luata decizia privind atragerea Ucrainei la Planul de actiune pentru pregatirea in vederea aderarii in organizatia politico-militara de securitate.