Tinerii se grabesc sa inceapa viata sexuala fiindca este la moda
sustine Daniel Sorescu, reprezentant in Prahova al Societatii de Educatie Contraceptiva si Sexuala
– De ce credeti ca se grabesc tinerii de azi sa inceapa viata sexuala ?
– Din ceea ce am observat in ultima vreme, cei mai multi dintre ei privesc acest lucru ca pe ceva la moda. Este la moda sa ai o prietena, sa ai relatii sexuale, e chiar tentant sa afli cum este fructul interzis. De altfel, a scazut dramatic varsta celor care isi incep viata sexuala pana la 14 si chiar la 12 ani.
– Care sunt principalele lor surse de informare in domeniul sexualitatii ?
– Colegii, prietenii, Internetul, mass – media, filmele. Adesea, sexul e vazut ca un sport, ca o distractie, iar unii chiar se lauda cu numarul relatiilor pe care le-au avut sau cu cate discoteci frecventeaza ca sa gaseasca fata potrivita.
– Cum vor evolua emotional adolescentii cu astfel de preocupari ?
– Consecintele unui asemenea comportament apar in functie de psihicul persoanei. Probleme apar mai ales atunci cand nu se protejeaza si se imbolnavesc sau cand apar sarcini nedorite la varste fragede. Sunt foarte multe fete care au ramas cu sechele fizice si psihice dupa intreruperi de sarcina facute la 14, 15 sau 16 ani. Cele mai cunoscute sunt infertilitatea si autoculpabilizarea pentru uciderea copilului. Daca unii dintre tineri stiu foarte bine cum sa se protejeze, cei mai multi – nu, deoarece nu prea au cu cine sa discute lucrurile acestea. O posibilitate ar fi ca ei sa primeasca, la scoala, o educatie in acest sens. In unitatile de invatamant din Prahova se preda o disciplina numita educatie pentru sanatate. Nu stiu, insa, in ce masura se tin aceste ore, deoarece nu sunt obligatorii, sau cat de bine este predata materia. Trebuie mentionat si fenomenul instrainarii dintre parinti si copii. Parintii nu discuta pe tema vietii sexuale cu tinerii sau o fac foarte rar, iar acestia din urma se informeaza de la prieteni, Internet, reviste etc. Iar nu intotdeauna sursele lor de informare sunt corecte. Pe de alta parte, sunt si copii carora le este rusine sa puna intrebari.
Din pacate, ei nu discuta cu parintii nici alte aspecte ale vietii lor personale, iar adultii, la randul lor, sunt preocupati cu serviciul, sa castige bani si nu au timp pentru educatie. Sunt putine familii care fac educatie sexuala copiilor.
– Este vorba despre parinti cu un nivel inalt de educatie si instruire ?
– Nu neaparat, deoarece si ei pot sa neglijeze acest aspect. Multi dintre cei care au functii de manager in diverse firme ajung pe la 11 noaptea acasa si discutia se rezuma la: „Ti-ai facut temele ?”, ” Cati bani vrei sa iti dau maine ? „. In schimb, familiile cu multe griji si carente educationale nu stiu cum sa faca educatia sexuala.
– Care sunt prejudecatile legate de viata sexuala cel mai des intalnite in randul tinerilor ?
– Una dintre ele este aceea ca prezervativul diminueaza placerea sexuala si atunci se renunta la el. Or, trebuie sa se aleaga intre un risc mai mare si unul mai mic, adica intre o placere diminuata si riscul unor afectiuni cu transmitere sexuala, chiar a virusului HIV/SIDA. Un alt mit se refera la faptul ca pilulele anticonceptionale duc la cancer si de aceea unele femei fac intreruperi de sarcina. Exista si acum avorturi empirice, provocate prin diferite metode, din cauza carora femeile ajung la spital cu septicemie. Ideea ca „mie nu mi se poate intampla sa ma imbolnavesc” este, de asemenea, frecvent intalnita. Unele fete cred ca daca baiatul este curat si are masina frumoasa este si sanatos. De aceea, considera ca lor nu li se poate intampla nimic. Exista si prejudecata ca relatiile sexuale cu mai multe persoane conduc la experienta necesara in momentul intemeierii unei familii. Personal nu sunt de acord cu un astfel de mod de viata.