Comisar sef Viorel Dosaru, comandantul Politiei municipale:

„Deocamdata, am acordat doar cartonasul galben unora dintre colegi. Nu voi sta pe ganduri sa-l arat si pe cel rosu, daca este cazul”

– Aveti numai o luna de cand ocupati aceasta functie. Ce ati gasit – si nu va asteptati – in aceasta institutie ?
– Tinand cont de faptul ca am lucrat si inainte in sistem, nu pot sa afirm ca am fost luat pe nepregatite. Stiam ce se intampla in Ploiesti, cunosteam oarecum mentalitatile colegilor mei, deci se poate spune ca nu am avut nici o surpriza.
– Afirmati, in momentul in care ati fost numit in functie: „In masura in care se va putea, voi incerca sa schimb mentalitatea politistilor”.
– Exact, iar lucrul acesta cred ca a inceput sa se simta. Probabil ca i-ati vazut in strada, avand o altfel de atitudine si, nu in ultimul rand, facandu-si datoria. Rezultatul ar fi acela ca, in aceasta luna, au diminuat furturile la societatile comerciale, iar spargerile la locuinte au fost in numar de patru. Infractiuni privind furturile din buzunare au fost, in medie, de patru pe saptamana, iar in ceea ce priveste spargerile la masini, aici cifra a ramas constanta. In schimb, au crescut apelurile la 112. Pot sa estimez un numar de 30-35 pe zi, dintre care, cele mai multe, nu erau de competenta noastra. O pisica ramasa intr-un copac, un sofer care a ramas in pana – iata cateva exemple…
– Inseamna ca au inceput ploiestenii sa aiba mai multa incredere in aceasta institutie.
– Despre acest lucru prefer sa vorbim ceva mai incolo. Este drept, gratie colaborarii cu Asociatiile de proprietari, prin intermediul colegilor de la Politia Comunitara, numarul persoanelor care veneau in audiente a inceput sa scada simtitor, ceea ce ar fi un semn bun. De asemenea – si acest lucru nu-l considerati drept utopie – am stabilit un parteneriat si cu Protoieria Ploiesti. Preotii se pot adresa cu mai multa credibilitate oamenilor, sfatuindu-i ce sa faca si ce nu.
– Ce ati facut cu cei care schimba valuta sau vand telefoane mobile prin centru ?
– Aici este o problema delicata. Personal, sper ca intr-o luna sa facem curatenie in zona Dealul Mare – Moll. Stiu ca aici este o categorie aparte de cetateni, care deranjeaza. Sigur, imi puteti spune ca acum, daca mergem in acel perimetru, nu se poate sa nu fi acostat de doi-trei sau cinci insi care te intreaba daca nu vrei un telefon mobil. Priviti acest aspect, insa, si din punctul nostru de vedere. Legea prevede pentru acestia o sanctiune foarte mica, in afara masurii complementare de confiscare a marfii. Este vorba de o suma care oscileaza in jurul valorii de 50.000 de lei vechi. Pe de alta parte, costurile din partea noastra pot deveni foarte mari atunci cand contravenientul contesta procesul-verbal si se ajunge in instanta. Care instanta poate admite plangerea, respectivul mai vine si cu niste probe si n-am reusit nimic. Parerea mea, si sper ca se va ajunge la acest lucru, este ca terebuie initiata si aprobata o lege care sa prevada sanctiuni penale in aceste cazuri.
– Este adevarat ca unii dintre schimbatorii de valuta sunt tolerati de catre politie in schimbul informatiilor ?
– Va spun cu toata sinceritatea ca institutia noastra nu merge pe ipoteza aceasta. Personal, nu am cunostinta de asemenea compromisuri.
– Ati sanctionat pana acum vreun subaltern sau, cum spuneti dumneavoastra, coleg ?
– Da, am dat ceea ce eu numesc cartonase galbene. Si, credeti-ma, nu voi sta pe ganduri sa-l arat si pe cel rosu, daca situatia o impune. Am candidat pentru aceasta functie nu de dragul de a ma numi comandantul Politiei municipiului Ploiesti, ci pentru a schimba ceva in acest oras. Vorbesc despre mentalitatea politistului si, nu in ultimul rand, de dorinta de a avea un oras in care sa nu se mai pomeneasca despre talharii, furturi si alte infractiuni, ca despre niste lucruri firesti.
Fl.TANASESCU